Que pasa???

Svjedoci smo pandemije korona virusa koji se polako, ali sigurno širi planetom i odnosi svoje žrtve.

Ekonomije klize u recesiji, kapitalisti brinu za svoj imetak, poneki i za svoje radnike.

Zdravstveni sistemi takođe trpe veliki pritisak zbog novonastale situacije, povijaju se, ali zasad odoljevaju.

Za mnoge od njih sutra ne donosi ništa dobro. Materijalne gubitke ćemo možda biti u mogućnosti da sagledamo kad sve ovo prođe.

Na žalost ljudske gubitke brojimo iz dana u dan. U jednom od ranijih objava naveo sam da stopa smrtnosti prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ( SZO ) iznosi 3,4 % . Taj procenat je dobijen analizom podataka koji se odnose na Kinu što je i logično, jer se pandemija proširila upravo iz Kine.

Veliki broj oboljelih daje relevantnost ovom procentu.

Nakon što se virus proširio po zemaljskoj kugli počinjemo da dobijamo podatke o stopi smrtnosti koji značajno odstupaju od zvaničnog podatka SZO.

Najveću stopu smrtnosti za sada imaju Iran, Italija i Španija a najmanju Njemačka.

Ono što posebno bode oči je razlika između stope smrtnosti u Španiji i Italiji u odnosu na Njemačku.

SZO je dala nemušto objašnjenje zbog čega bi ta razlika bila tolika pa je kao jedan od razloga navela taj da Njemačka vjerovatno ne testira sve preminule za koje se sumnja da su zaraženi virusom, te se iz tog razloga stopa smrtnosti koju prikazuje Njemačka bitno razlikuje od stope smrtnosti u Italiji ili Španiji.

Ne mogu da povjerujem u to objašnjenje, jer što bi naš narod rekao “ Švabo je to “ .

Teško da bi se Njemačkoj potkrala takva greška kad je statistika u pitanju. Biće da je nešto drugo. Možda razlog za tu razliku u stopi mortaliteta leži u činjenici da je Njemačka mnogo ranije započela sa sprovođenjem epidemioloških mjera nego što su to učinile Italija i Španija i na taj način smanjile broj istovremenih prijema oboljelih čije zdravstveno stanje ispoljava tešku kliničku sliku.

Kod velikog broja dnevnih prijema medicinsko osoblje ne stiže da uradi odgovarajuću trijažu i dijagnostiku. Svjedoci smo da se u Italiji ljekari žale da imaju mali broj kreveta i respiratora u intenzivnim njegama, što dovodi do neadekvatnog liječenja, nažalost samim tim i do većeg broja preminulih.

Njemačka ima veliki broj kreveta u intenzivnim njegama, prijavili su 25.000 a spremni su da taj broj uduplaju ako bude bilo potrebe.

Većina zaraženih u Njemačkoj pripadaju mlađoj populaciji.

Amerika je trenutno ispod svjetskog prosjeka po pitanju stope mortaliteta, zasad. Iako im je zdravstveni sistem razvijen, nije dostupan svim građanima podjednako. Veliki problem Americi bi mogli pretstavljati megalopolisi. Njujork je za sada najviše pogođen.

Velika Britanija je u početku pustila da se virus širi među stanovništvom, uz određene preporuke za svoje najstarije stanovnike, nadajući se da će razviti kolektivni imunitet. Kad su stručnjaci izračunali šta bi moglo da se desi i da bi mogli imati i po nekoliko hiljada zahtjeva za prijem u bolnici u jednom danu, odustali su od prvobitne strategije i brže bolje se pridružili ostatku Evrope. Boris Džonson prijeti uvođenjem policijskog časa.

Iran odbija pomoć Amerike, jer ih optužuju da su oni ti koji su fabrikovali virus.

Ostaje enigma šta je razlog velikog broja preminulih u Španiji. Zasad imaju upola manji broj oboljelih nego Italija, imali su vremena da se koliko toliko bolje pripreme za epidemiju od Italije. Španija je članica EU , valjda bi to trebalo da bude prednost.

Stopa na svjetskom nivou i dalje iznosi 3,4 % . Problem kod stope smrtnosti i generalno kod procenata u medicini je taj što taj procenat za ljude na koje se odnosi nije 3,4% već 100% . Isto važi i za njihove porodice i njihove ljekare koji su i dalje samo ljudi.

Pametan čovjek uči na tuđim greškama.

Prijatelji moji iz Španije “que pasa“ (šta se dešava)?

Sandić dr Dragan, specijalista anestezije i intezivne terapije *

*Izneseni stavovi, ideje, zaključci, preporuke, analize i mišljenja pripadaju autoru, ne predstavljaju na bilo koji način stavove, ideje, zaključke, preporuke, analize i mišljenja ustanove u kojoj autor radi i ne sadrže apsolutno nikakve  preporuke za postupanje u vanrednoj situaciji.