Proizvođači kafe

Kafa je napitak koji je zaista popularan širom svijeta.

Kafa sadrži kofein koji stimuliše um i osjećanja.

Poznato je da, za razliku od alkohola, konzumaciju kafe toleriše velika većina religija.

U stvari, kada je u XVI vijeku kafa (na arapskom „qahva“) iz Arabije došla u Evropu, katolički kler je vršio pritisak da se njeno konzumiranje zabrani, jer su smatrali da je kafa satanski napitak i da loše utiče na vjernike.

Međutim, Papa Kliment VIII je probao kafu i svidio mu se njen ukus, te dao blagoslov za njenu upotrebu, tako da se kafa vrlo brzo raširila po Evropi.

Otomanski sultan Murat IV je 1623. godine zabranio konzumaciju kafe i uveo stroge kazne. Taj pokušaj zabrane je ubrzo propao kao i svi drugi pokušaju zabrane konzumacije kafe, a bilo ih je krajem XVIII vijeka u Švedskoj i Njemačkoj (Pruskoj) pa i u samoj Arabiji (1511. godine).

Budući da je kafa jedno od najraširenijih pića na svijetu, kafa je glavna poljoprivredna kultura koji donosi prihode i važan izvozni proizvod mnogih zemalja Latinske Amerike, Jugoistočne Azije i Afrike.

Globalna proizvodnja kafe u periodu 2015-2018. godine

Dvije ekonomski najvažnije sorte biljke kafe su Arabika i Robusta. Oko 60% kafe koja se proizvodi širom svijeta je Arabika, a oko 40% je Robusta. Zrno Arabika kafe sadrži od 0,8% do 1,4% kofeina, a zrno Robusta kafe sadrži od 1,7% do 4% kofeina.

Optimalna nadmorska visina za uzgoj Arabike je 1.000-2.000  m, a za uzgoj Robuste optimalno je do 700 metara nadmorske visine.

Arabika se najviše uzgaja u Brazilu (skoro 40% ukupne svjetske ponude) i Kolumbiji. Robusta zahtijeva mnogo više vlage i najviše se proizvodi u Vijetnamu (preko 17% globalne ponude) i Indoneziji.

Sem ovih zemalja, veliki proizvođači kafe su Etiopija, Honduras, Indija, Peru, Uganda i Meksiko.

Vidosav Pantić

*Izneseni stavovi, ideje, zaključci, preporuke, analize i mišljenja pripadaju autoru i ne predstavljaju na bilo koji način stavove, ideje, zaključke, preporuke, analize i mišljenja ustanove  u kojoj autor radi. Analize finansijskog/bankarskog tržišta i/ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) nisu prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su  lični stavovi autora, a ne bilo kakva vrsta investicionog savjeta.