Први талас Цовида-19 из монетарног угла

Слично као и током  глобалне финансијске кризе (2007-2009.) наши депоненти и штедише су са увођењем ванредног стања почели повлачити депозите и штедњу из банака. 

Међутим интензитет повлачења новца из банака је ипак био мањи (видјети графикон) него током прва два мјесеца након банкрота инвестиционе банке Лехман Бротхерс (септембар 2008.).

Током септембра и октобра 2008. депозити у бх банкама су у односу на август смањени за 5,6%.

Први талас Цовида-19 је однио “свега” 2,5%  депозита (април у односу на фебруар 2020.) или око 600 милиона КМ, док је двомјесечно смањење из 2008. износило око 770 милиона КМ.

Постоји још једна крупна разлика између  ова два  кризна догађаја, а тиче се валутне структуре смањења депозита.

У 2008. у смањењу депозита КМ и девизни/еурски депозити су учествовали пола-пола.

Смањење депозита  током првог таласа је распоређено 70%  на КМ депозите и 30% на девизне депозите. 

Овај пут су били уплашенији власници депозита  и  штедње у домаћој валути или је можда брз пад кредитне активности (која такође ствара КМ депозите) створио ову разлику?

Промјене у депозитима банкарског сектора Босне и Херцеговине,

у милионима КМ (фебруар 2020. – април 2020.)

Извор: www.cbbh.ba

Захтјеве за претварање жиралног у готови новац и исплату готовог новца (КМ или евро) банке су у просјеку извршавале без застоја.

Ако се  по страни остави регулација ликвидности банака од стране ентитетских агенција за банкарство и Централне банке Босне и Херцеговине, шта је један од главних узрока овако високе ликвидности бх комерцијалних банака у условима када им ЦББиХ не може дати кредите за ликвидност?

Парадоксално, управо монетарни режим у којем нема било каквих кредита централне банке према домаћим банкама  повећава ликвидност банкарског сектора, јер банке знају да се морају ослонити на саме себе и зато одржавају високу ликвидност!

Законом о ЦББиХ који забрањује ЦББиХ да кредитира банке уведена је тржишна дисциплина која је обезбиједила висок степен ликвидности бх комерцијалних банака  и зато су оне између осталога, способне да издрже  и напад на депозите какав се догодио у марту и априлу 2020. и раније у  септембру и октобру 2008.

мр Небојша Балабан