My way

Два човјека и више људи чине друштво, сваки човјек је непоновљив, а свако друштво има своје колективно несвјесно и  своје колективно свјесно и зато је мало идентичних друштвених структура.

Различита друштва, организована у различите државе су претежно различито одговарала на пандемију изазвану са  Цовид – 19, а та разлика је једним великим дјелом остала записана у  броју обољелих од ове опаке болести (видјети графикон).

Ризикујући да будем неажуран, јер закључујем на бази података закључно  са 4. новембром (а број обољелих у свијету расте) констатујем да  земља у којој се вирус “породио” више није на медијском радару по броју новозаражених.

Кина је врхунац дневног броја новозаражених тј.  позитивних доживјела фебруара тринаестог (15.152 човјека).

Број обољелих од ЦОВИД – 19 на 100.000 становника *

Извор:  Свјетска здравствена организација (Обрадио  Дараган С. Јовић, Bife.ba). Напомена: * Пресјек података 4.11.2020.г.

Никада ни прије ни послије тога дневни  број позитивних у Кини није био изнад 10.000, а само једном од почетка године је био изнад 4.000.

Цовид-19 се на Далеком истоку муњевито појавио и  муњевито ишчезао,  а  број нових случајева у земљи са 1,44 млрд. становника је новембра 4. двоцифрен, 30 људи.

Прерачунато на 100.000 становника, кумулативни број позитивних на Цовид -19 у Кини је 6 људи (у медицини се број обољелих на 100.000 становника назива инциденца).

За разлику од Кине која је одмах по сазнању о којој  врсти болести се ради увела  мјере растојања између људи, као и затварање фабрика, забрану јавних окупљања и затварање заражених подручја, САД (као и многе друге европске земље) су оклијевале и зато сада имају  2.778 заражених на 100.000 становника.

Мада  увелико различите друштвене структуре, Аустрија и Хратска имају скоро идентичну стопу заразе,  исто као и Шведска која по примјењеним мјерама није налика нити на једну другу земљу.

Број позитивних на 100.000 становника у нашој држави је скоро 3 пута већи него у Србији, а Срби су за скоро 60%  мање подложни инфекцији од Аустријанаца и Хрвата.

На 100.000 становника у Србије је 585, а у Босни и Херцеговини 1.641 позитивних (подаци закључно са 4.новембром 2020.г.).

(Не)успјех у борби против пандемије има наравно своју мјерљиву економску димензију, али и друштвену поруку и поуку.

Дисциплинована и брза реакција свих елемената  друштвене структуре, као и ригорозна и строга примјена свих епидемиолошких  мјера су кључне у спрјечавању ширења заразе.

По западњачким мјерилима “недемократска” друштва попут кинеског су збрисала ЦОВИД-19 са лица земље, јер су се строге епидемиолошке мјере брзо усвајале, још брже примјењивале, а непоштовање истих никоме није праштано.

“Демократска”, западњачка друштва навикла да у сваком труну проналазе повод за расправу о људским правима и слободама (што је концепт потпуно неспојив са погледом на свијет кинеског, али и многих других азијских друштава) су већином тражиле  неки свој средњи, демократски и слободарски пут у суочавању са Цовид – 19 и зато је  новембар кудикамо страшнији од марта.

Белгија  је изабрала свој пут, по узору на My way Френка Синатре (I did it my way – чинио сам то на свој начин) има 3.904 обољела на  100.000 становника  и на европском је врху, а Латвија је на дну (инциденца 341).

Конфучијанска филозофија беспоговорног потчињавања ауторитету изузетно образованих, прекаљених и компетентних руководиоца (у античкој Кини то су били мандарини) као и традиционално већи степен суздржаности  у међуљудским односима (у поређењу са западном хемисфером) се чине као одлучујући и логични фактори кинеског успјеха.

Многи су и у наводним патетичним мартовским изјавама највиших српских јавних дјелатника (“Молима вас, реците нам ако сте били у Милану” – изјава предсједник Србије г.  Александар Вучић на конференцији за штампу из половине марта) видјели знакове претјеривања,трагикомедије, лоше глуме и демагогије, али српска политичка и здравствена елита је била најдалековидија на Балкану и одмах је схватила размјеру пошасти на својим границама (овај закључак произилази из досадашњег тока пандемија, мјерено бројем заражених на 100.000 становника закључно са 4.11.2020.г.).

Босна и Херцеговина је претежно копирала епидемиолошке мјере из окружења, али епилог није једнак исходу у земљама оргинала.

За Босну и Херцеговину би била велика ствар ако би схватила гдје је, у односу на Кину и Србију, погријешила и зашто је значајно боља од Белгије, Чешке, Шпаније, Француске …

Паметно друштво учи на туђим, али и на властитим грешкама.

 Драган С. Јовић*

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору и не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради. Анализе финансијског/банкарског тржишта и/или појединачних хартија од вриједности (акција, трезорских записа, обвезница) нису приједлог за куповину или продају хартија од вриједности. Анализе ове врсте су лични ставови аутора, а не било каква врста инвестиционог савјета.