Da li je Bitcoin novo zlato XXI vijeka?

Kada sam se prvi put, prije deset godina, upoznala sa Bitcoinom, nisam mogla zamisliti da bi nešto poput toga, toliko nepouzdano, bez pokrića, bez regulative, moglo da ima bilo koju značajnu vrijednost, a posebno ne onu kojoj danas svjedočimo.

Moje mišljenje o vrijednosti Bitcoina danas je nešto drugačije, a promijenilo se onog momenta da je Bitcoin postao skuplji ili, po tržišnim učesnicima, vredniji od jedne unce zlata.

Danas je vrijednost jednog Bitcoina za oko 14 puta veća od cijene jedne unce zlata. Impresivno, zar ne?

Da li je Bitcoin zlato XXI vijeka? Da li je ipak u pitanju samo “balon cijene” koji čekamo da ekspolidra?

Šta god da je od pomenutog, ne možemo da ne primjetimo snažan rast Bitcoina, za kojeg nemamo tačno pojašnjenje da li je finansijska aktiva, da li je valuta ili nešto potpuno treće…

Krajem decembra 2020. godine Bitcoin je dostigao naveću vrijednost ikada zabiježenu, preko 28.000 dolara (vidjeti grafikon), što dodatno pojačava očekivanja, prognoze, o tome šta možemo da očekujemo u narednoj godini kada je u pitanju Bitcoin.

Očekivanja oko cijene Bitcoina u 2021. godini su i optimistična i pesimistična.

Kretanje cijene Bitcoina od 01.01.2015. do 28.8.12.2020. godine  (u USD )

Izvor: Bloomberg.com.

Pojedini analitičari očekuju rast Bitcoina na nivo preko 50.000 dolara u narednoj godini, uglavnom pod uticajima pojačanih kvantitativnih olakšica centralnih banaka (dodatno ubrzigavanje novca u monetarni sistem sa ciljem da se prevaziđe kriza i podstakne ekonomski rast i inflacija).

U takvim situacijama Bitcoin postaje dodatni izvor investiranja, odnosno instrument diversifikacije, s obzirom na to da mjere monetarne politike stvaraju silazne pritiske na ionako niske i negativne kamatne stope na globalnom finansijskom tržištu.

Analitičari JPMorgan Chase ističu da je Bitcoin već nadmašio zlato po performansama te sada postaje alternativna valuta koja ima potencijal za dalji rast.

Prema ovom izvoru, tržišna kapitalizacija na kripto tržištu još uvijek nije dostigla potreban nivo, te postoji prostor za dalji rast.

JPMorgan Chase, takođe, očekuje da bi institucionalni investitori mogli investirati do 600 milijardi dolara u Bitcoin u narednim godinama.

Ovo bi značilo da američke, evropske i japanske osiguravajuće kompanije kao i penzijski fondovi investiraju oko 1% njihove aktive u Bitcoin.

Međutim, u ovom momentu ne postoji jedinstvena regulativa za Bitcoin, što institucionalni investitori trebaju, te je njegova budućnost, u ovom kontekstu, ipak neizvjesna.

Postoje neki analitičari (Guggenheim Investments) koji smatraju da je Bitcoin izuzetno podcijenjena imovina, čak i kada je u pitanju trenutna cijena.

Prema njihovim “fundamentalnim procjenama” Bitcoin bi trebao da vrijedi oko 400.000 dolara.

Analitičari sa Bloomberga vjeruju da Bitcoin ima mogućnost da tokom 2021. godine dostigne vrijednost od 50.000 dolara.

Prema njihovom mišljenju dolar, kao globalna valuta, gubi svoju poziciju postepeno umanjujući i vrijednost drugih “fiat” valuta.

U takvim okolnostima investitori tragaju za novim alternativnim aktivama, a jedna od njih može da bude upravo Bitcoin.

Pored optimističnih očekivanja oko cijene Bitcoina, postoje i nešto pesimističniji stavovi.

Uprkos generalnom optimizmu, iz Galaxy Digital vjeruju da je Bitcoin nestabilan i da u skorijoj budućnosti može da dođe do izražaja ta nestabilnost.

Prema njihovom mišljenju, tokom 2021. godine vrijednost Bitcoina vjerovatno neće biti nula, ali se može očekivati pad ka nivoima 14.000 ili 12.000 dolara.

To bi značilo da investitori u Bitcoin mogu očekivati pad vrijednosti njihove investicije u Bitcoin za oko 30% ili 40%.

Slične stavove navode i drugi analitičari, koje možemo svrstati u “pesimistične” a koji već u prvim mjesecima 2021. godine očekuju kontrakciju cijene ka nivoima do 12.000 dolara.

Na koji način će se cijena Bitcoina kretati u narednoj godini, teško je, skoro nemoguće, predvidjeti.

Ipak, izvjesno je da će Bitcoin biti najpopularnija virtuelna valuta, iako smatram da je malo vjerovatno da vidimo cijenu Bitcoina preko 100.000 dolara ili čak do 400.000 dolara.

Možda ćemo svjedočiti rastu cijene do 50.000 dolara.

Vjerovatno se svrstavam u “pesimistične” investitore te sam tako bliže stavu da će cijena Bitcoina ipak imati određenu korekciju, ali će i dalje postojati značajna tražnja koja će održavati visoku cijenu ove virtuelne valute.

Visoka cijena je i ona koja fluktuira između 12.000 i 15.000 dolara, kako smatraju pesimiti.

dr Tijana Šoja

*Izneseni stavovi, ideje, zaključci, preporuke, analize i mišljenja pripadaju autoru i ne predstavljaju na bilo koji način stavove, ideje, zaključke, preporuke, analize i mišljenja ustanove u kojoj autor radi. Analize finansijskog/bankarskog tržišta i/ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) nisu prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su lični stavovi autora, a ne bilo kakva vrsta