Očekivanja na tržištu akcija – Naš i njihov Tesla

Tesla, berzanska  oznaka  TSLA, je američko preduzeće (akcionarsko društvo) poznato po proizvodnji vozila koja umjesto nafte i naftnih derivata koriste električnu energiju za pogon.

U kratkom vremenskom periodu od samo godinu ipo dana (od kraja avgusta  2019.god. do februara 2021.god.) cijena akcija proizvođača električnih vozila je porasla za 16,5 puta (vidjeti grafikon).

Činjenica da rast cijene (sa oko 50 dolara na oko 800 dolara) nije uopšte bio praćen izuzetnim rastom dobiti firme Tesla, može biti krajnje neobična i nelogična za finansijskog autsajdera, ali ne i za finansijskog  insajdera.

Odnos cijene akcija i zadnje zarade po akciji (tj. neto dobiti po akciji) kompanije Tesla je 17.februara 2021.god. dostigao 1275.

Ako se ništa u poslovanju Tesle ne bi mjenjalo i ako bi se sva zarada po akciji isplaćivala svake godine onda bi investitor koji je polovinom februara kupio akcije Tesle trebao čekati 1275 godina da povrati svoju investiciju.

To je interpretacija odnosa cijene po akcije i zarade po akcije koji se stručno zove racio cijene i zarade (eng. price-to-earnings ratio/PE ratio).

Cijena akcija američke kompanije Tesla (TSLA) u američkim dolarima

Izvor: www.yahoo.com

I Srbi kao i Amerikanci imaju svoga Teslu – Tesla je i srpski i američki naučnik.

Ono što Srbi nemaju je fabrika za proizvodnju električnih vozila, ali pošto su telekomunikacije bile jedno od polja Teslinog naučnog rada firma Mtel a.d. Banjaluka bi se mogla upoređivati sa američkim Teslom,  iako se ne radi o tako novoj i naprednoj tehnologiji.

Racio cijena – zarada za našeg Teslu (Mtel a.d. Banjaluka/TLKM) je 8,5.

Zašto su Amerikanci spremni da čekaju 1275 godina da povrate uloženi kapital, zašto srpski investitori traže da za manje od decenije povrate svoja ulaganja i da li je to posljedica neracionalnosti američkih investitora i racionalnosti srpskih investitora?

Razlika između američkog i srpskog tržišta je u tome što je na  prvom tržištu u cijenu akcije ugrađeno očekivanje o budućim zaradama kompanije.

Kupci akcija Tesle očekuju da će se vrlo brzo zarada kompanije uvećati i tako sniziti PE na dvocifren broj.

Ako se PE sa  1275 spusti na recimo 30 onda će se na povrat uloženog novca u akcije Tesle čekati ne 1275 godina, već 30 godina.

Ono što je dovelo cijenu Tesle  do 800 dolara nisu tekući rezultati poslovanja Tesle već izuzetno pozitivna očekivanja u pogledu rezultata poslovanja.

Nizak PE za Mtel a.d. Banjaluka, uz redovnu isplatu dividende, garantuju vrlo brz povrat uloženog novca, ali istovremeno pokazuje da praktični koncept očekivanja nije ugrađen u najlikvidniju i najvredniju akciju na Banjalučkoj berzi.

Ako se ekonomska očekivanja poistovjete sa poslovnom budućnošću to može značiti da je koncept “poslovne budućnosti” na našem tržištu akcija krajnje zakržljao (ako uopšte postoji).

Tržište –  to su investitori tj. kupci akcija.

Razlika između naših i američkih investitora je u tome što naši investitori funkcionišu u sadašnjosti  i prošlosti, a američki prije svega u budućnosti.

Da bi se srpsko finansijsko tržište razvijalo i raslo, ono poput svakog čovjeka mora imati ne samo prošlost i sadašnjost, već i budućnost tj. perspektivu.

Bife.ba