Cijena Bitkoina – Mjehur od sapunice?

Cijela istorija kapitalizama nije ništa drugo do istorija uspona i padova privredne aktivnosti, a i finansijsko tržište  ima isti sinusoidni ritam.

Obično period privredne ekspanzije, pod čime se podrazumijeva rast BDP-a i smanjenje stope nezaposlenosti, biva praćen rastom berzanskih indeksa i obratno, u recesiji finansijska tržišta idu dole.

Tako privreda i finansijska tržišta trče jedno pored drugog, uporedo.

Pad privredne aktivnosti u 2020.god. je skoro u svim zemljama veći nego tokom 2008. god.  i 2009.god. kada je planetom harala svjetska finansijska kriza, pa ipak to se uopšte ne osijeti na cijeni Bitkoina (vidjeti grafikon).

Ekonomski sistemi idu prema dole, a Bitkoin ide gore i postavlja se pitanje da li  je rast Bitkoina i ne samo njegov rast,  već i njegov eksponencijalni rast, nelogična  pojava i  kako je objasniti?

Cijena Bitkoina (u američkim dolarima)

Izvor: www.coingecko.com

Podaci koje smo prikazali su  sa kraja mjeseca i iako ne otkrivaju vrlo promjenljivu dnevnu  dinamiku jasno pokazuju nagli uspon  Bitkoina  od oktobra  prošle  godine.

Prvi dio ekonomista smatra da je to po  srijedi mjehur od sapunice ili stručno rečeno balon (eng. bubble).

Stav ovog dijela ekonomske struke je da ne postoji ekonomski osnov, a niti racionalno obrazloženje, za ogroman rast cijene u izuzetno kratkom vremenskom periodu.

Ovi ekonomisti smatraju  da se radi o balonu na  Bitkoin tržištu, koji kao i svaki drugi balon mora pući, nakon čega će doći do strmoglavog i  intezivnog pada cijene Bitkoina.

Taj scenario, iako istorijski logičan i očekivan, još uvijek se ne realizuje,  iako u pojedinim vremenskim intervalima dolazi do značajnog pada cijene.

Druga grupa ekonomista smatra da je  Bitkoin  već počeo konkurisati zlatu i da se apsolutno ne može govoriti o bilo kakvom balonu.

Treća dio struke priznaje da ne zna da li se dinamika cijene bitkoina može označiti kao mjehur od sapunice.

A četvrti  tvrde da su finansijska tržišta iracionalna, da baloni  nisu izuzetak već pravilo i da je nelogično ponašanje investitora posljedica logike tržišta i kapitalizma.

Sigurno su  u pravu samo oni investitoru u Bitkoin (i njima slični) koji su kupili Bitkoin u oktobru 2020.god. po 10.000 USD i prodali ga u februaru 2021.god. za 50.000 USD, jer su oni razmišljanje i teoretisanje o mjehurima prepustili drugima, a ogromnu imovinsku korist priuštili sebi, a ne drugima.

Bife