Дар Мтела а.д. Бањалука – Велико срце великог српског телекома

Уздах човјека који оставља дијете у болници и препушта га љекарској и медицинској њези и Божијој судбини је дубок, а тежина родитељскe сузе велика и тегобна.

Тек у таквим драматичним тренуцима породичних судбина родитељи до краја схвате изреку старих људи који на почетку живота увијек дарују дијете и за њега и за родитеље најљепшом међу најљепшим жељама коју сваки родитељ снива и живи.

Нек је живо и здраво – то је најљепша и највећа жеља која се може пожелити  дјеци и њиховим родитељима.

Све остале жеље, поруке и честитке наспрам ове дјелују микроскопски мале, небитне и неважне.

Вођено оваквим осјећањима руководство Мтела а.д. Бањалука и његовог  власника Телекома Србије су Клиници за дјечије болести Универзитетско-клиничког центра  Бањалука начинили поклон за здравље и опоравак наше дјеце.

Новчани дар за набављање ултразвучних инхалатора ће помоћи нашим љекарима и медицинарима да усреће велики број наше дјеце и да родитељску и дјечију сузу учине лакшом и подношљивијом.

Рентабилност телекомуникација као дјелатности (видјети графикон) се рационалним људима може чинити као главни разлог због којег је дат дар.

Међутим, то није мотив и  повод даровања, већ је то велико срце великог српског телекома,  срце које су имали и Мехмед-паша Соколовић и Доситеј и Десанка и Лука Ћеловић и Капетан Миша Анастасијевић и Коларац и Иво Андрић и Владета Јеротић и многи други који су  даровима и задужбинама закитили своју и нашу земљу.

Дивиденда Мтела а.д. Бањалука по једној акцији

(у КМ)

Извор: БЛСЕ (Обрадио Драган С. Јовић). Напомена: На икс оси је датум одржавања скупштине акционара на којој је донјета одлука о дивиденди.

Мехмед-паша Соколовић је у својој Босни, у својој колијевци, градио и остављао мостове да олакша живот људима и да их повеже, али и да их опомене да је човјек човјеку човјек, а не  вук.

Иво Андрић је сав новац од Нобелове награде за књижевност завјештао библиотекама у Босни и Херцеговини, својим земљацима, својој земљи и свима који у Босни, Крајини и Херцеговини очима, срцем и душом гледају свијет.

Дјеца која се лијече на Клиници за дјечије болести Универзитетско-клиничког центра  Бањалука ће оздравити, стасати  у људе, а неки  од њих ће за своје професионално опредјељење одабрати техничку струку и инжењерство.

Могу ли се даривања, ова и наредна, Мтела а.д. Бањалука друштву цијеле Босне и Херцеговине претвориту у трајну организациону  тековину и у неку врсту привредне задужбине?

Прошло је прилично непримјећено да је Мтела а.д. Бањалука преузео дио улоге предузећа Чајавец Бањалука, које више де факто не постоји, а које је некада запошљавало гро техничке струке са подручја Босанске Kрајине и из Босне и Херцеговине, а увозило је радну снагу и из осталих дјелова Југославије.

Руди Чајавец, или само Чајавец,  није био само бањалучка, крајишка, босанскохерцеговачка и југословенска фирма, то је у правом смислу ријечи била свјетска фирма.

На свом врхунцу имала је око дванаест ипо хиљада  радника, а у истинску легенду је ушао један конкурс на којем је примљено око 100 инжењера различитих струка.

Чајавeц је основан 50-их година прошлог вијека када је највећи дио југословенског, а поготово бе-ха становништва био буквално неписмен, док се данас наша дјеца симболично речено рађају са мобилним телефоном, па зато овладавање заборављеним технологијама израде транзистора, ауто дјелова, телевизијских и радио пријемника, видео и аудио технике  не би требало бити апсолутно никакав проблем.

Апсолутно једина фирма у Републици Српској која апсолутно има стручни капацитет да покрене процес новог стварања нове-старе крајишке силицијумске долине је Мтел а.д. Бањалука.

То би била највећа од свих задужбина која је икада подарена нашем друштву у економском, привредном, организационом и људском смислу, у новије доба.

Стварање  новога Чајавеца ће бити највећи тест за ову генерацију и генерације које долазе и када-ако буде положен тај тест сви наши остали технички, друштвени и економски  проблеми ће бити неупоредиво мањи.

Чајавец је стварало неколико генерација, а кратка епоха приватизације (којој данас више нико не зна економски смисао) га је збрисала са тржишта.

Наше друштво нема разлога да не послуша савјет Борисава Пекића.

Када човек остане у мраку, не тражи онога ко је угасио свећу, него другу свећу.

Драган С. Јовић*

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору и не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради. Анализе финансијског/банкарског тржишта и/или појединачних хартија од вриједности (акција, трезорских записа, обвезница) нису приједлог за куповину или продају хартија од вриједности. Анализе ове врсте су лични ставови аутора, а не било каква врста инвестиционог савјета.