Uticaj pomorskog transporta na tržišna dešavanja – Na pučini mora (I)

Tokom pandemijskog perioda mnoge poslovne aktivnosti su doživjele drastične promjene i to kako na gore tako i na bolje, a logistički lanac pomorskog prevoza u sebi sadrži oboje.

Čitaj dalje

Kreditni rast u BiH – Anemična krvna slika

Sve zemlje na svijetu su tokom pandemije pokušavale, na razne načine, da održe pozitivne stope kreditnog rasta i da finansiraju preduzeća i građane novim kreditima, na višem nivou.

Čitaj dalje

Инвестициона политика Пензионог резервног фонда Републике Српске током пандемије – Српски контраши

Ако би се о на финансијском  тржишту могло говорити  о правилима онда је једно  од њих да различити  инвеститори  приликом куповине хартија од вриједности користе потпуно различите инвестиционе стратегије.

Читај даље

Пад цијене биткоина – Неколико сати који су трајали као вјечност

Јуче, 19.маја,  између  12.00 h и 14.00 h,  цијена једног биткоина је пала на око 30.000 америчких долара, а прије само десетак дана била  је око 60.000 америчких долара.

Čitaj dalje

Трговина обвезницама Републике Српске у Франкфурту – Црвена линија

Емисија обвезница  на Лондонској берзи представља почетак, а  не крај, српског прикљученија на  страна финансијска тржишта.

Читај даље

Пензиони резервни фонд Републике Српске – Фокус на сигуран и стабилан принос (2)

У складу са Законом о ПРЕФ-у, годишња нето добит може се исплатити оснивачу искључиво за финансирање текућих пензија корисника, под условом да износ исплаћене нето добити не буде већи од 50 одсто вриједности дивиденди које је ПРЕФ примио у новцу и 50 одсто прихода од камата које је остварио ПРЕФ.

Читај даље

Пензиони резервни фонд Републике Српске – Фокус на сигуран и стабилан принос (1)

На крају 2020. године нето имовина Пензијског резервног фонда је повећана за 2,97% у односу на исти период 2019. године.

Čitaj dalje

Nema inflacije u eurozoni -Ništa novo na Zapadu

Eurosistem čine Evropska centralna banka (ECB) i 19 nacionalnih centralnih banaka zemalja koje su prihvatile evro kao svoju valutu i koje implementiraju monetarnu politiku ECB.

Čitaj dalje

Каматни трошкови јавног дуга – Тако близу, а тако далеко

Током посљедњег таласа короне, а и прије њега, прогнозирано је да ће  многе земље имати проблеме са редовним измиривањем обавеза по јавном дугу.

Читај даље

Politika deviznog kursa Narodne banke Srbije – Jednima daje, a drugima uzima

U Srbiji se na momente vode izuzetno intezivne rasprave na temu deviznog kursa dinara, a postoje i dugački periodi društvenog života kada druge privredne i ekonomske teme okupiraju  srpsku javnost.

Čitaj dalje