Eksproprijacija privatnih nekretnina u Berlinu – Njemački “beskućnici”

85%  stanovnika Berlina iznajmljuje svoje stanove.

Rast cijena nekretnina  onemogućava  ogromnoj većini njemačkih porodica da postane vlasnik stana ili neke druge nekretnine za stanovanje  (vidjeti grafikon).

Za 6 godina (2015 – 2020.g.) stanovi su poskupili za 50%.

Na  drugoj  strani  ove priče je mjesečna  renta, koja u prosjeku za stan od 60 m2 iznosi 850 evra, što je na nivou oko trećine prosječnog prihoda njemačkog  domaćinstva.

U Berlinu je rast  renti (za 30% u periodu 2014 – 2019.) stvorio široku političku  koaliciju koja je uticala na vladu Berlina da uvede ograničenje u  visini rente (zamrzavanje na nivou iz juna 2019.god.) na  isti način na koji se u BiH, Srbiji i Hrvatskoj ograničava visina maloprodajne marže na pojedine proizvode.

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj

Izvor: OECD.

Ustavni  sud  Njemačke je proglasio neustavnom ovu odluku vlade Berlina.

Ustavni sud Njemačke smatra da ovu vrstu pravne norme (ograničavanje ili zamrzavanje visine rente) može ustanoviti samo federalna vlada, a nikako pojedinačna članica federacije.

Društvene grupe zainteresovane za smanjenje  rente su na ovu odluku Ustavnog suda Njemačke, odgovorili organizovanjem referenduma na kojem su se građani Berlina većinski izjasnili za eksproprijaciju tj. nacionalizaciju stambenih nekretnina koje su u vlasništvu najvećih vlasnika nekretnina na području Berlina (Deutsche Wohnen, Pears Group,Vonovia).

56,4% stanovnika Berlina je glasalo za nacionalizaciju privatne svojine i to po cijeni koja je značajno ispod tržišne cijene, a 39% je bilo protiv.

Ideja ove inicijative je da se nakon prelaska  nekretnina u javnu svojinu visina rente smanji i prilagodi prosječnom prihodu njemačkog domaćinstva.

Rezultati referenduma nisu obavezujući, ali stvaraju pritisak na zakonodavnu i izvršnu vlast da riješi ovo pitanje u skladu sa rezultatima referenduma.

Ako ovaj društveno-ekonomski proces nekom liči na socijalizam, to je zato što to zaista jeste društvena aktivnost izrasla iz  socijalističkih predstava  o poželjnom načinu funkcionisanja ekonomskog  sistema.

U razvijene kapitalističke tržišne privrede su ugrađeni mnogi elementi socijalizma, a njemački model tržišne privrede se  još naziva i socijalna tržišna privreda (soziale Marktwirtschaft).

Nemački  “beskućnici” su na dobrom putu da se unutar pravnog sistema jedne kapitalističke države izbore ili za eksproprijaciju nekretnina u privatnoj svojini, ili za smanjenje kirije, ili i za jedno i za drugo.

Reference

https://www.dw.com/en/berlin-landlords-forced-to-reduce-rents/a-55704047

https://www.dw.com/en/berlin-rent-cap-overturned-by-germanys-top-court/a-57209268

https://www.dw.com/en/germany-berlin-locals-vote-to-expropriate-real-estate-giants/a-59315431