OPEK-a i svjetska finansijska i robna  tržišta – Dvije ipo decenije u jednom danu

U prethodnoj objavi od 31.3.2022. prognozirali  smo da će „zelena boja na Moskovskoj berzi istovremeno značiti da su indeksi akcija u EU, SAD i ostalim zemljama iz G7 u crvenom“ i upravo to se desilo.

Svi indeksi u zemljama G7 (SAD, Kanada, Velika Britanija, Japan, Njemačka, Italija, Francuska) kao i većina glavnih indeksa u ostatku EU su 31.marta zabilježili nižu vrijednost u odnosu na 30.mart.

31.mart zemlje OPEK i ostale zemlje koje izvoze naftu (OPEK plus) odlučile su da povećaju proizvodnju nafte za samo 432 hiljada barela dnevno (0,432 mb/d) i to tek u maju ove godine.

Rusija je ostala član OPEK plus uprkos traženju pojedinih zemlja iz grupe G7 da se ona formalno ukloni iz grupe zemalja izvoznica nafte, a o  njenom stavu da se pređe na obračun pojedinih roba u  valuti izvoznika, a ne u dolarima i evrima, OPEK plus se nije javno izjasnio,  iako lider OPEK-e (Saudi Arabija) nagovještava trgovinu u juanima (umjesto u dolarima) sa Kinom.  

Isti dan SAD odlučile su da u narednih 6 mjeseci puštaju iz strateških petro rezervi (eng.SPR) na tržište 1 milion barela nafte dnevno, kako bi oborile cijenu nafte.

Iako je cijena sirove nafte (eng. Brent Oil) na ovu informaciju reagovala padom korekcija cijene nafte nije bila dovoljna da se poprave dugoročni izgledi ekonomija zemalja grupe G7 koje se nalaze u vrtlogu i dalje izuzetno visoke inflacije.

Pošto  inflacija obara kupovnu moć stanovništva, a obara i konkurentnost privrede, te traži više  kamatne stope (koje dodatno snižavaju privrednu aktivnost) svi indeksi tržišta akcija u zemljama G7 su pocrvenili.

Moskovska berza je ponova porasla (više nego prethodni dan), kao i cijena prirodnog gasa i zlata.

Indeksi moskovske berze  rastu i zato što tok sukoba u Ukrajini, te efekti sankcija kao i primjenjene mjere antikrizne ekonomske  politike Rusije, pokazuju da je pad ruskog tržišta akcija od 34% (na dan  početka rata  u Ukrajini, 24.febraur  2022) bio pretjeran.

Dnevna promjena indeksa akcija i važnijih roba na dan 31.3.2022.

Izvor: CNBC. Indeksi u crvenoj boji su vodeći indeksi u G7 .  MOEX  i RTSI  su berzanski indeksi akcija na Moskovskoj berzi.

Cijena gasa je u bila u zelenom, jer je tokom trgovačkog dana 31.marta još uvijek vladala neizvjesnost da li će se od 1.aprila preći na plaćanje gasa u rubljama i da li će Rusija obustaviti isporuku gasa onim zemljama koje odbiju plaćanje u rubljama.

Minimalan rast cijene  gasa pokazuje da je ta neizvijenost bila mnogo manja nego prethodnog trgovačkog dana i da su na tržište ipak pristigle informacije  da  prekida isporuke gasa od 1.aprila iz Rusije neće biti.

Kretanje indeksa akcija u G7 i Rusiji kao i promjene na robnim tržištima na da dan 31.mart otkrivaju da svjetska tržišta akcija apsorbuju u kretanje cijena akcija sve javnodostupne informacije.

Da je kojim slučajem donesena odluka da se prekine  isporuka gasa od 1.aprila u EU, stopa rasta cijene gasa bi se približila dvocifrenoj, a pad indeksa akcija u pojedinim zemljama G7 bi takođe bio blizu 10%.

Pozitivana razvoj događaja, ukidanje sankcija Rusiji (koje je praktično nemoguće, a  teorijski poželjno),  prouzrokovalo bi veliki rast cijena evropskih akcija.

Kada bi se pitali investitori na tržištu akcija u zemljama G7 sankcije Rusiji bi odmah bile ukinute, ali odluke  o sankcijama nisu donijeli investitori već izvršna i zakonodavna vlast u zemljama G7.

Martovske odluke 27. sastanka zemalja izvoznica nafte su posljedica i (ne)kvaliteta ekonomske i državne diplomatije Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije ne u nekoliko zadnjih  godine, već u posljednje dvije ipo decenije.

Događaji od 31.marta 2022. na svjetskom finansijskom i robnom tržištu, a posebno odluke OPEK plus, predstavljaju dvije ipo decenije u jednom danu.