Američka ekonomija u Drugom svjetskom ratu – Nekom rat, a nekom brat

To što u nekom ratu državljani neke zemlje ginu, jer je zemlja u ratu, uopšte ne mora značiti da ekonomije te zemlje ne napreduje.


Istorija nas uči da rat može biti izvanredna prilika za fantastičan ekonomski razvoj države koja je u ratu.

Ova dva iskaza protivrječe zdravom razumu, ali ekonomska statistika nije zasnovana na logici zdravog razuma, već na mjerenju ekonomskih pojava (vidjeti grafikon).

Nakon Velike Depresije (1929-1933) američka ekonomija je  za 6 godine (1934-1939) uvećana za oko 50% mjereno stopa rasta realnog BDP-a (u odnosu na 1933).

U ovome  šestogodišnjem periodu godišnji rast realnog BDP-a bio je  oko 7%, a to je za ekonomske prilike toga doba bila izuzetno visoka stopa ekonomskog rasta.

Smatralo se da nakon izbijanja velikog svjetskog sukoba 1939. godine SAD teško mogu dostići ovako visoke stope privrednog rasta, a pogotovo se mislilo da ne mogu ostvariti još više stope privrednog rasta.

Ovakva očekivanja, srećom po Amerikance, nisu realizovana i SAD je za 6 godina trajanja ratnih sukoba (1940 – 1945) prošla kroz period ekonomskog  rasta koji nikada više nije bio ponovljen (crveni krug na grafikonu).

U ovome, novom, ratnom šestogodišnjem periodu, američka  ekonomija je u odnosu na 1939. godinu skoro udvostručena, ili da budemo precizniji porasla je za 90,5%.

Pošto su SAD  ušle u rat 1941.godine, jedina redovna godina u tome razdoblju bila je 1940.godina.

Stopa rasta realnog BDP u SAD (u %)

Izvor:  www.statista.com

Opet krajnje zanimljivo  i u suprotnosti sa logikom, u toj,  za Amerikance mirnoj godini, stopa rasta realnog BDP-a  je 8,8%, a u sljedećoj godini kada Amerikanci ulaze u rat (1941)  rast se udvostručava i dostiže 17,7%.

Tri godine uzastopno rast je dvocifren, sa porastom izvjesnosti ratnog ishoda pada ispod 10%,  a u godini kada su Japanci potpisali bezuslovnu kapitulaciju on je negativan, da bi u prvoj godini mira (1946) pao duboko u negativnu zonu.

Drugi svjetski rat bio je izvanredan period za  američku ekonomiju.

Ona se za 6 godina skoro udvostručila.

Mala je takvih ekonomskih epizoda u kojima  zemlja u ratu doživljava ekonomski procvat takvih razmjera.

Drugi svjetski rat je iz američke persepektive zaista pokazao da je rat “nekom rat, a nekom brat“.

I 2022.godina je po indirektnim učesnicima  sukoba u Ukrajini ratna godina.

Kada se svedu privredni bilansi  znaće se precizno kome je ovaj rat bio brat, a kome rat, iako  i u ovome trenutku, sa velikim stepenom vjerovatnoće, nije teško odrediti ekonomske pobjednike i ekonomske gubitnike tragičnog sukoba u Ukrajini.