Centar i  periferija – Stoni grad

Na Balkanu, a  i na mnogim drugim mjestima, davno je pokazano i dokazano da  su  mjerila centra države i državne periferije potpuno drugačija.

To se vidi i u novogradnji, na primjeru cijene novih stanova u glavnim gradovima ili stonim  gradovima siromašnih balkanskih država, entiteta i regija.

Kao po nekom nepisanom pravilu cijene novog stana u Banjaluci je već godinama u prosjeku značajno viša od cijene novog  stana bilo gdje drugdje u Srpskoj.

U prosjeku ova razlika je tokom zadnjih  6 godina bila 40%,  u korist stonog grada.

Odstupanje cijene novih stanova u Banjaluci u odnosu na prosjek za Srpsku 

Izvor:  RZSRS. Crvena linija predstavlja prosječno odstupanje cijena novih stanova u Banjaluci u odnosu na Srpsku.

Ta razlika bi bila i veće ako bi se iz prosjeka za Srpsku isključila Banjaluka.

Na veličinu te razlika sigurno utiče i cijena građevinskog zemljišta u Banjaluci koja je veća nego u ostalim djelovima Srpske  i do 70%.

Međutim sa obzirom na relativno nisko učešće troškova građevinskog zemljišta u  cijeni novog stana razlika u cijeni zemljišta  u centru i periferiji može na razliku u  cijeni novog stana uticati za  maksimalno 10 procentnih  poena  pa i dalje ostaje  razlika od oko 30%.

Na Balkanu, ali ne i  u recimo Njemačkoj, stoni gradovi uvijek imaju bolju infrastrukturu svih vrsta od periferije pa zato i privlače mnogo veći broj stanovnika i naprosto usisavaju ljude.

Banjaluka je centra Srpske, i više ničeg drugog,  i u njoj  živi 14% stanovništva Srpske (2013).

Iako nije njemački stoni grad Frankfurt na Majni je finansijski centar i Evrope i Njemačke, ali u njemu živi samo 0,9% stanovništva Njemačke (2019).

Ako je srpski cilj njemački model društveno-ekonomskog razvoja onda se taj cilj, da bi se povećao životni standard u Srpskoj, može  realizovati samo budućim mnogo bržim razvojem periferije u odnosu na centar?

U tom slučaju, između ostaloga,  i investitori sa  periferije bi mogli dodatno zaraditi, a stanovnici Banjaluke bi kupovali jeftinije stanove.

Pored toga počeo bi se mjenjati i raspored stanovništva u Srpskoj.

Preko razlike u cijeni stana centar-periferija došli smo do poželjnog modela društveno-ekonomskog sistema, čija je suština ravnomjeran i izbalansiran privredni razvoj.