Smanjenje cijena željeza – Hlađenje

Malo je roba, pogotovo trajnih potrošnih dobara, koje u sebi ne sadrže željezo ili čelik.

Prozvodnja čelika, a čelik je legura, ili mješavina, željeza i ugljika, je simbol proizvodne snage jedne ekonomije.

Prošle godine Kina je proizvela oko milijardu tona čelika, Amerika 86 miliona tona, a Rusija 76 miliona tona.

Mi ne živimo u željeznom dobu, ono je dio praistorije, ali sve industrije, sve proizvodne djelatnosti, sve građevinske djelatnosti počivaju na željezu i njegovim legurama.

Bez željeza i čelika se ne može proizvesti apsolutno ništa što ima tri dimenzije jer se sve proizvodi na mašinama, a i one su građene od metala željeza ili njegovih legura.

Glavni građevinski materijal iz skupine željeza je rebrasto željezo ili rebrasti čelik (eng. steel rebar).

Rebrasto željezo je toliko bitno da je izdvojeno u posebnu berzansku robu, kojom se trguje na svim velikim robnim svjetskim berzama.

Cijena jednog kilograma rebrastog željeza(u KM)

Izvor: WB. Napomena: Cijena željeza je računata na osnovu  Steel Rebar Futures – (SRRc1).

Rast njegove cijene u martu ove godine, za četvrtinu u odnosu na prethodni mjesec, prouzrokovan je ratom u Ukrajini, opsadom čeličane u Mariopulju, poremećajima u snabdjevanju, evropskim sankcijama Rusiji (zabrana uvoza željeza i čelika) i generalno rastom neizvjesnosti u snabdjevanju ovim proizvodom.

Skoro tačno pola godine prošlo je od početka rata i veliki dio nezvijesnosti u pogledu nabavke i proizvodnje rebrastog željeza je otklonjen.

Njegova cijena je dostigla vrhunac u četvrtom mjesecu ove godine (1,74 KM), a zadnja berzanska avgustovska cijena je 1,26 KM (23.8.2022).

Cijena rebrastog željeza pada već četiri mjeseca uzastopno i na nivou je njegove cijene iz maja prošle godine.

Mnoge legure željeza se dobijaju njegovim hlađenjem ili zagrijavanjem, a hlađenje cijena rebrastog željeza je i simbol hlađenja usijanih odnosa između sukobljenih strana u Ukrajini.

Stepen daljeg hlađenja cijena željeza zavisi i od eventualnog usijanja reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Hlađenje cijena željeza je i simbol hlađenja svjetske ekonomije jer je pad cijena željeza jednim djelom determinisan i znatnim usporavanjem proizvodnje u vodećim svjetskim ekonomijama.

Ako proizvodnja pada, pada i tražnja za željezom, a to obara njegovu cijenu, pod uslovom da se nuklearni reaktori na zemlji Kozaka Zaporožaca ne zagriju?