Stambena novogradnja u Banjaluci – Rigidne cijene

U ekonomskoj nauci postoji nešto se zove “rigidne cijene” (eng. sticky prices) i baš taj fenomen smo djelimično uočili na tržištu prodatih novih stanova u Banjaluci u prvoj pololovini ove godine.

Fenomen rigidnih cijena postoji uvijek kada cijene ne reaguju na pomjenu tržišnih uslova.

Pod tržišnim uslovima se obično smatra promjena troškova proizvodnje nekog dobra, ili promjene u ponudi i tražnji toga dobra.

Na banjalučkom i generalno svim tržištima stambenih nekretnina u Evropi pali su troškovi proizvodnje stanova u djelu građevinskog materijala.

To smo pokazali na primjeru pada cijena metala i cijene rebrastog željeza, koje su na nivou iz prve polovine prošle godine.

Ponuda novih stanova se povećava, što bi trebalo smanjiti cijenu, ali istovremeno tražnja ostaje vrlo visoka, što sprječava pad cijena.

U Banjaluci je u prvom kvartalu 2022. prodato 119 novih stanova, a u drugom kvartalu 179 novih stanova.

Cijene novih stanova u Banjaluci (u KM)

(prvi kvartal 2016 – drugi kvartal 2022)

Izvor: Republički zavod za statistiku Republike Srpske.

Kuriozitet je da je prosječna cijena prodatog novog stana u Banjaluci u prvom i drugom kvartalu ove godine potpuno jednaka, 3.627 KM (1.854 EUR).

Cijene su rigidne (krute) i iako se cijena troškova proizvodnje smanjila, a ponuda povećala, one ne padaju (crveni krug na grafikonu).

Ključan faktor rigidnosti cijena je i dalje nepromjenjena, visoka i rastuća, tražnja.

Iz izolovanog fenomena rigidnih cijena u banjalučkoj stambenoj novogradnji se može još mnogo toga zaključiti i saznati, ali o tome u narednim tekstovima.