Inflacija u SAD – Posledice broja 3

Američki državna i ekonomska politika je  ponovo dokazala viši  stepen efikasnosti u porođenju sa područjem na kojem je  evro zakonsko  sredstvo plaćanja (evrozona).

Amerikanci  su  smer ekonomske politike počeli menjati u martu prošle godine.

Od  proleća prošle godine do početka leta ove godine, za 15 meseci, američka centralna banka povećala je kamatnu stopu sa 0% na 5%.

Skuplji novac nije mogao  a da ne smanji potrošnju i samim tim inflaciju u SAD koja je, kako je objavljeno 12.jula, pala na svega 3%.

Amerikancima, kao i celom, svetu je pomogao pad  cena energenta, čiji je pad u junu bio  17% (prema www.bls.gov),  a Amerikanci su pomogli svetu na taj način što su kao lider grupe G7 poveli  akciju ograničavanja cene ruske uralske nafte na  60  dolara po  barelu (njena zadnja cena  je  63 dolara, 13.jul 2023).

I  Evropi je na ruku išlo prizemljenje  cena energenata, ali  junska inflacije je više od američke, 5,5%.

Kada se  iz američke i evropske  inflacije odstrane cene energije i hrane (koje su pod uticajem kupaca i prodavaca, a mnogo manje pod uticajem kamatnih stopa), opet su Amerikanci u prednosti nad Evropljanima, 4,8% : 5,4% (jun 2023).

Kakve bi mogle biti posledice ove male razlike u visini inflacije u korist  Amerikanaca u odnosu na evropsku ekonomiju i  kakve su generalno  posledice broja 3?

Stopa  inflacije u SAD

(januar 2018 – jun 2023)

Izvor: www.bls.gov

Čim je  12.jula objavljeno da je inflacija u SAD sa 4% (maj) pala na 3% (jun) vrednost evra je u odnosu  na dolar porasla za  1,1%.

Sledeći dan  je  evro takođe ojačao  u odnosu na dolar za 0,87%.

Tržište procenjuje da su smanjene šanse da će Amerikanci dodatno povećavati kamatne stope,   a zbog relativno visoke inflacije u evrozoni verovatnoća da će ECB ponovo povećati kamatne stope je još uvek visoka.

Zbog pada inflacije na 3%  Amerika će možda izbjeći recesiju, jer i ako FED poveća kamatne stope njihov rast ne mora oboriti američku ekonomiju.

Kapital ide u zemlju koja povećava kamatne stope i povećava tražnju za njenom valutom, a to vodi rastu njene cena i zbog toga evro trenutno jača u odnosu na dolar.

Američki kupci evropskih proizvoda  će morati izdvojiti više dolara za kupovinu robe proizveden u evrozoni i Hrvatskoj, a skuplja roba se teže prodaje.

Bosanska marka je vezana za evro i kada evro jača i bosanska valuta jača, pogoršavajući položaj bosanskih izvoznika na tržištima na kojima je dolar rezervna valuta.

Kada Srbija ne bi branila  devizni kurs (1 EUR = 117 dinara),  došlo bi do pomeranja kursa na više i poskupljenja robe koja se uvozi iz zone evra u dinarima.

Pošto je evro ojačao u odnosu na dolar za jedan dolar se u Evropi i Bosni plaća manje evra (maraka) i američka roba je na ovim tržištima jeftinija, a uvezena inflacija niža.

Očekivani rast kamatnih stopa u evrozoni (zbog još uvek visoke inflacije) će  sigurno povećati kamatne stope u Hrvatskoj,  a u Bosni i Srbiji će poskupeti krediti u kojima je kamatna stopa vezana za euribor.

Ovo su neki,  ne svi, od vrlo verovatnih, kratkoročnih, efekata više  efikasnosti američke ekonomske politike u obaranju inflacije u poređenju  antiinflatornom politikom u evrozoni.