Tviter ekonomija – Si ili Pauel?

Između izvršne vlasti i  monetarne vlast uvijek postoji vrlo napeta bitka, koja ponekad liči na obostrani ples po žici, tik iznad društvenog bezdana.

Ako samo letimično prelistamo zakone  o centralnim bankama (centralna banka = monetarna  vlast)  u njima ćemo odmah pronaći stav da su one nezavisne i samostalne institucije,  čiji je osnovni zadatak da čuvaju stabilnost novca.

U jednačini  kvaliteta novca na jednoj strani se nalazi stabilnost novca, a na drugoj (u razvijenim zemljama) najčešće broj od  2%.

Zašto banke velikih, razvijenih i najmoćnijih država i valutnih zona žele da inflacija konvergira baš broju 2% to malo ko zna objasniti, ali   činjenica je da centralne banke da bi očuvale kupovnu moć (kvalitet) novca žele nisku, ali pozitivnu,  inflaciju.

Inflacija kroz koju smo  prošle  godine prošli, a prolazimo i ove godine, gromoglasni je signal šta se dešava kada vodeće centralne banke  pretjeraju sa štampanjem novca, i zato bi svu krivicu za inflaciju trebalo pripisati samo i isključivo centralnim bankama?

U SAD guvernera američke centralne banke (FED) predlaže predsjednik SAD, koji je dio izvršne vlasti, a odobrava Kongres, koji je dio zakonodavne vlasti.

Donald Tramp 45. predsjednik SAD je predložio Džeremi, Džej, Pauela za guvernera, i on je to postao,  16. po redu (novembar 2017).

Od momenat  kada je postao guverner, pa do kraja januara 2020. Džej Paul je 100 puta, nekad direktno, nekad indirektno,  pomenut i  prozvan preko tvitera od strane predsjednika SAD Donalda Trampa.

Tortura, ili ljepše rečeno “tviter ekonomija” je ispoljila najveći stepen agresivnost tokom 2019.godine kada je američki predsjednik uporno tražio od FED-a  da smanji kamatne stope, zbog po njegovom mišljenju “jakog” dolara koji uništava američku ekonomiju (kada je jedna valuta jaka onda je uvoz u tu zemlju jeftin, a njen izvoz je skup)

Usljed jakog osjećaja frustracije i želje da natjera FED da spusti kamatne stope, Donald Tramp je 23.avgusta 2019. poslao  tvit sa, za Amerikance, vrlo uvredljivim sadržajem koji je glasio: “Moje jedino pitanje je, ko je naš veći neprijatelj , Džej Pauel ili predsjednik Si“.

“Si ili Pauel”, kineski predsjednik ili američki guverner, i slični naredni i prethodni tvitovi  nisu  mogle da makar emocionalno ne okrznu FED i njegovog guvernera i zato se smanjenje kamatne stope FED-a  tri  puta u 2019.godine (crvene kolumne na grafikonu)  može, barem djelimično,  pripisati  i izvršnoj vlasti, a ne samo,  monetarnoj vlasti.

Jeftiniji novac automatski proizvodi više novca,  koji je već krajem 2021.godine, a posebno u 2022. godini iskalio svoj bjes na inflaciji.

FED je u 2019. smanjio kamatne stope za 0,75 procentnih poena (na početku godine bilo je i jedno povećanje), baš za onoliko koliko ih je  povećao u 2018.godini.

Možda bi  zbog nelikvidnosti američkih banaka u septembru 2019.   FED smanji kamatne stope i  bez predsjednikove urgencije, ali njegov pritisak, snažan i agresivan, je morao uticati na odluke FED-a,  bar kao vrsta javnog i institucionalnog, psihološko-ekonomskog uticaja.

Da li je Džej Paul mogao ignorisati stavove i kritike čovjeka koji ga je predložio za guvernera?

Ključna kamatna stopa FED-a*

Izvor: FED. * Prikazana je gornja vrijednost intervala kamatne stope FED-a.  Zelenom bojom je prikazano smanjenje  kamatne stope tokom pandemije korone.

Ako je  ovo i dilema, u drugoj stvari nema dileme – nakon izbijanja pandemije FED je, da bi spasio američku ekonomiju,  morao nemilice štampati još više novca i u tom periodu on nije bio pod pritiskom  američkog predsjednika,  a to je glavno vrelo današnje i  prošlogodišnje inflacije.

Pored  stepena (ne)zavisnosti američke centralne banke,  zanimljiv detalj u vezi Džej Pauela je da je iako republikanac, od demokrate, predsjednika Džo Bajdena,  dobio krajem 2021.godine drugi guvernerski mandat.

Priča o Donaldu, Džeju i  Džou  nije priča samo o nezavisnosti institucija i odgovornosti  za inflaciju,  već i o američkom društvu koje uključuje i onoga i one  koji imaju drugačija politička i stručna mišljenja.

Da li je  spremnost da se  u društvene i ekonomske procese, na najvišem nivou,  uključe i politički  “protivnici”  najveća snaga SAD, i istovremeno najveća slabost pojedinih balkanskih društava, koja (bez)uspješno žele sebe prikazati kao dozrele države?