Vraćanje duga koji je nastao prije 5 godina u Beču – Čiča Miča gotova je priča

28. juna 2023.godine Republika Srpska je trebala poravnati obaveze nastale emisijom obveznica u Beču, pet godina ranije.

Radi izmirenja ovoga duga emitovano je (krajem juna)  210 miliona KM obveznica na Banjalučkoj berzi  – investitori su otkupili emisiju.

Prikupljenim novčanim  sredstvima plaćen je najveći dio duga od  168 miliona  EUR i svima u Srpskoj i Bosni i Hercegovini  pao je kamen sa srca.

Bife je prognozirao da će upravo banke sa sjedištem u  Republici Srpskoj, koje su otkupile najveći dio bečke  emisije, otkupiti i  ovu emisiju.

Dalje  smo  prognozirali da će nakon što Srpska izmiri bečki dug, u  bilansima  banaka ostati banjalučki dug, te  da će na taj način stari dug  biti zamjenjen  novim  dugom i da će sve ostati na svom  mjestu.

Prema nedavno objavljenim podacima za jun  izgled da je zaista  sve ostalo na svom mjestu.

Potraživanja banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj  od sektora generalne vlade, što je približni sinonim za javni sektor Republike Srpske, ostala su u junu  na  istom nivou kao  i u maju.

Potraživanja banaka sa sjedištem u Republici Srpskoj  od javnog sektora Republike Srpske

(u milijardama KM) 

Izvor: www.cbbh.ba

Da kojim slučajem srpske banke nisu kupile ove obveznice, ili obveznice pet godina ranije u Beču, ova potraživanja, ili bi porasla, ili bi se smanjila.

Iz ove perspektive sada svi vrlo jasno vide  da je drama oko vraćanja duga koji je napravljen prije 5 godina u Beču bila čudan, nepotrebna, pretjerana i sasvim neprikladna  visokom stepenu likvidnosti srpskih  banaka.

Banke  koje imaju sjedište  u Srpskoj odlučile su da otkupe ovu emisiju obaveznica, na isti način na koji su otkupile dio emisije obveznica  5 godina ranije u Beču.

Novcem koji je dobila od njih (banaka), vlada je izmirila obaveze prema  njima.

Pred Srpskom se, ako želi da ovogodišnji  budžet izvrši po planu, nalazi još mnogo teških i velikih  prepreka.

Ali, što se tiče vraćanja  bečkog duga, ovaj poslovni događaj je završen, ili što bi majke rekle djeci nakon pročitane bajke – čiča miča,  gotova je priča.