Kako razmišlja tržište akcija nakon 9 mjeseci – VI

Završen je  treći kvartal godine, dovoljno vremena da se na osnovu stanja na tržištu akcija izvedu zaključci o nekim, za svjetsku ekonomiju,  vrlo bitnim ekonomskim procesima i pojavama.

Kineska ekonomija je u ne tako malim problema i tu činjenicu tržište akcija prepoznaje.

Ekonomski rast se smanjio (oko 5%), kao i radna snaga, mnoge firme u građevinskom sektoru su bankrotirale, a stopa nezaposlenosti među mladima je sve viša  (21%).

Indeks Šangaj (Shanghai)  je na nuli,  a još poznatiji kineski indeks, Hang – Seng,  niži je za 13%.

Ako sve ostalo bude jednako (što  je rjetko kada ispunjena  pretpostavka) manji rast kineske ekonomije će smanjiti tražnju za berzanskom robama, a to bi trebalo uticati na pad njihovih cijena i smanjenje inflacije.

Vodeći indeks akcija u Velikoj Britaniji, FTSE 100,  je  nakon 9 mjeseci  od početka godine na istom mjestu na kojem  je bio na  početku godine.

Englez začet prije 9 mjeseci je započeo svoj ovozemaljski život, a prosječan britanski investitor u akcije nema razloga da se raduje, jer se njegova imovina nije oplodila.

Inflacija na ostrvu je još uvijek visoka, 6,7% u avgustu,  a hrana je 14% skuplja nego lani.

Engleski potrošač je veliki pesimista, budžetski defict je 5,5%, proizvodnja je u padu, a i tekući račun platnog bilansa je u minusu.

Devetomjesečni “rast” FTSE 100 od 0,25% je refleksija lošeg stanja britanske ekonomije.

Američka ekonomija ima sve deficite koje ima i britanska, ali njen  glavni berzanski indeks Standard & Poors 500 (S&P 500) je 10% u plusu.

To je pristojan rast i dokaz izvanredne prilagodljivosti američke ekonomije (ako se prisjetimo da su od marta prošle  godine kamatne stope u SAD porasle za oko 5 procentnih poena).

Čudno, ali jedan drugi  indeks akcija američkih preduzeća, NASDAQ, porastao je od početka godine 25% i kako sada  objasniti ovako veliku  razliku u prinosima na akcije na jednom jedinstvenom američkom tržištu?

Vrlo jednostavno.

NASDAQ je indeks koji obuhvata akcije samo tehnoloških preduzeća.

Glavna tehnologija današnjice od koje američki investitori očekuju velike profite i zato su spremni  da plate za četvrtinu više nego prošle godine  je vještačka  inteligencija – VI, poznatija kao AI (artificial intelligence).

VI je novi talas tehnološke revolucije, nasljednik internet revolucije, i od nje se očekuje da prodre u veliki dio djelatnosti u kojima su čovjekov mozak i ljudske ruke bili nezamjenljivi.

I na kraju, akcije najveće švajcarske i jedne od najvećih  svjetskih banaka UBS su porasle za 28%, što bi trebao biti znak da je pripajanje Credit Suisse bio dobar poslovni potez, kao i da je UBS vrlo zdrava banka.

Sve ove tvrdnje koje smo iznjeli o glavnim svjetskim ekonomijama počivaju na pretpostavci da je tržište akcija efikasno,  to jest da su  investitori u akcije izuzetno racionalni,  vrlo dobro informisani i da su njihova očekivanja tačna.

Rast indeksa akcija i cijena akcija, u % 

(31.12.2022 – 3.10.2023)

Izvor: Investing.com.