Cijena akcija Mtela a.d. Banjaluka i dividendna politika – Sveti Nikola

Krajem maja  ove godine rukovodstvo Mtel a.d. Banjaluka je donjelo dugo očekivanu i potpuno ispravnu odluku o promjeni u isplati dividende svojim akcionarima.

Naime,  nakon skoro 15 godina isplate 100% neto profita u obliku dividende Mtel je odlučio  da svojim akcionarima isplati “samo” pola ostvarenog  profita u obliku dividende, a da ostatak zadrži za investicije i izmirivanje  ostalih  obaveza.

Takav potez  Mtela, koji je svaki realni i racionalni investitor mogao i trebao očekivati, doveo je za samo dva dana trgovine do pada  cijena  za 25%.

Cijena je sa 1,63 KM (22.maj)  pala na 1,22 KM (25.maj)  i nakon  7 mjeseci trgovine juče (18.decembra) cijena na zatvaranju tržišta je bila 1,16 KM.

U odsustvu pozitivnih informacija investitori nisu sigurni da li trebaju kupovati ove akcije i zato cijena pada.

Brojni su razlozi zbog kojih investitori mogu odlučiti da kupuju  akcije Mtela (TLKM-R-A), a prvi i pravi povod za to im može dati sam Mtel a.d. Banjaluka.

Sve velike kompanije imaju politiku islate  dividende u kojoj  obavještavaju svoje akcionare  o dividendi koju planiraju isplatiti.

Deutsche Telekom  AG isplaćuje dividendu u rasponu od 40% do 60% od ostvarenog neto profita.

Mtel a.d. Banjaluka može proširiti ovaj interval i postaviti  ga npr. u rasponu od 30% do 70% neto profita.

Na vrlo jednostavom  primjeru, uz  par vrlo  vjerovatnih pretpostavki, objasnićemo kakva zarada očekuje investitora, ako bi  Mtel u svojoj dividendnoj politici odabrao baš ovaj interval.

Prošle godine ukupna  neto dobit Mtela bila je 82,3 miliona KM, a sa obzirom  na izuzetno dobre poslovne rezultate za prvih 9 mjeseci ove godine, i  u 2023.  godini će biti ostvarena ova neto dobit ili možda čak veća.

Mtel ima 491,4 miliona akcija  što na pretpostavljenu dobit od minimalno 82,3 miliona KM daje zaradu po akciji od 16,7 feninga (82,3/491,4).

Ako Mtel odluči da isplati 30% ovoga iznosa akcionarima oni će po  jednoj akciji zaraditi  5 feninga po akciji (16,7*0,3).

Ako Mtel odluči da isplati 70% ovoga iznosa akcionarima oni će po  jednoj akciji zaraditi   11,7 feninga po akciji (16,7*0,7).

Pretpostavimo da prije isplate  dividende investitor kupi akcije Mtela po cijeni od 1,2 KM.

Ta cijena  daje u prvom slučaju zaradu od 4,16%  (0,05 KM/1,2 KM), a u drugom  slučaju  zaradu od 9,75% (0,117 KM/1,2 KM).

Ovakvu zaradu, u ovako kratkom vremenskom periodu, ne nudi ni jedna  banka.

U prosjeku na depozite do godinu dana banke u Srpskoj plaćaju 1,5%, a iznad toga roka  kamatna stopa na  oročene depozite je 2% (postoje u sistemu i banke koje plaćaju na oročene depozite 3,5%, ali to su privremene poslovne  aktivnosti usmjerne na brzi rast depozita).

Kada se depozit razoročava prije ugovorenog dospjeća, gubi  se kamata, a vlasnik akcija  nakon isplate dividende može uvijek prodati  akcije, i naravno zadržati dividendu.

Godišnja kamatna stopa na šestomjesečne trezorske zapise Srpske je 3,15%,  a Mtel bi čak da i isplati samo 30% neto profita kroz dividendu svojim akcionarima pružio zaradu od 4,2%.

Na tu zaradu akcionari bi u 2024. godini čekali samo par mjeseci (dividenda bi mogla biti isplaćena najkasnije do kraja marta 2024), a da bi se na trezorske zapise Srpske (i Federacije)  zaradilo 3%  mora se čekati godinu dana.

Komparacija različitih oblika zarada

Izvor: Obrada podataka sa www.blberza.com. Podsjetnik: Zarada na akcije Mtela bazirana na kupovnoj cijeni od 1,2 KM i neto dobiti od 82,3 miliona KM. Brokerska provizija nije uzeta u obzir.

Danas je praznik, svetac,  i Sveti Nikola donosi poklone djeci, a poklon  očekuju i investitori  u akcije Mtela.

Mtel a.d. Banjaluka bi mogao, a možda i trebao,  što prije da informiše investicionu zajednicu u kojem rasponu će se kretati buduća isplata dividende i da na taj način otkloni neizvjesnost i tako daruje investitore.

Ovakvim saopštavanjem ključnog elementa dividendne politike Mtel može usrećiti i one investitore koji su kupovali akcije  po cijeni od 1,63 KM, čak i ako  donju granicu intervala za isplatu dividende postavi na 30% neto profita, jer i u tome slučaju ovi akcionari zarađuju 3%  (0,05/1,63) baš onoliko koliko plaćaju  Srpska i Federacija na javni dug do godinu dana.

Kraj godine  je blizu i Mtel a.d. Banjaluka ne treba oklijevati da nakon ispravne odluke da više ne isplaćuje 100% neto profita u obliku  dividende, načini još jednu ispravnu odluku i obavijesti tržište i javnost u kojem rasponu  u odnosu na neto profit će se kretati  isplata budućih dividendi.

Pravilno i pozitivno informisanje  otklanja neizvjesnost, stabilizuje cijenu akcija i stvara uslove za njihov rast.

Bife svim Srbima koji danas slave čestita krsnu slavu Svetog Nikolu.

PORICANJE ODGOVORNOSTI

Analize finansijskog tržišta i,ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) na Bife.ba, ne predstavljaju na bilo koji način prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su samo lični stavovi autora, a ne investiciono savjetovanje ili privatno bankarstvo.