Rast minimalne plate u 2024.godini – Zašto Bosna MMF-u ne vjeruje?

Kada to Savjet ministara BiH  bude zatražio Međunarodni  monetarni  fond će sigurno pozajmiti novac, a do tada se preporuke MMF-a u dijelu ograničavanja rasta plata u javnom sektoru i  zadržavanja postojećeg nivoa minimalnih plata u BiH neće  po svaku cijenu poštovati.

Zašto MMF  smatra da plate  u javnom sektoru ne treba povećavati, kao ni  minimalnu platu,  i zašto Bosna MMF-u ne  vjeruje?

MMF, kao i  svaka druga finansijska institucija pozajmljuje novac, i prije svega je zainteresovana da novac bude vraćen.

Povećanjem plata u javnom   sektoru  povećavaju se budžetski  rashodi, a to uz dati nivo  budžetskih prihoda povećava budžetski deficit.

Prirast budžetskog deficita se mora finansirati novim zaduživanjem, a i stari dug se finansira novim  dugom, te stalno postoji opasnost da se stari dospjeli javni dug neće moći ponovo finansirati novim dugom.

Rast budžetskog deficita povećava potrebu za zaduživanjem i dodatno uvećava rizik od problema u servisiranju javnog duga,  u koji ulazi i dug prema MMF-u.

MMF smatra da povećanje minimalne plate i rast troškova pojedinih preduzeća na taj način, smanjuje dobit preduzeća  i šteti njihovoj konkurentnosti na stranom i domaćem tržištu, prouzrokujući smanjenje  ekonomskog rasta, a samo iz stalno višeg ekonomskog rasta moguće je servisirati stalno apsolutno viši nivo javnog duga.

MMF takođe vidi da Bosna iz godine  u godinu  stalno troši više  nego  što proizvodi i vrlo dobro zna da gomilanje dugova koje je posljedica neumjerene potrošnje ima svoju granicu.

Na drugoj strani su entitetske vlade, koje uprkos svim ekonomskim slabostima koje se najbolje vide u  stalno većem uvozu  od izvoza, žele da obezbijede viši životni standard stanovnicima  BiH u ekonomiji koja je preplavljena rastom cijena.

Ciljevi  MMF-a  i  entiteta u BiH su suprostavljeni  i zato Bosna MMF – u ne vjeruje.

Problem u različitim konceptima  ekonomskih reformi postoji ne samo između MMF-a i entita, već i između samih entiteta.

Entitetske vlade se slažu  da minimalnu platu treba povećati, ali to rade na različite načine .

Republika Srpska  je minimalnu platu za 2024.godinu definisala kao minimalnu neto platu od 900 KM.

Minimalna neto plata po entitetima u 2024.godini

Izvor: Odluka o najnižoj plati u Republici Srpskoj za 2024. godinu SG RS br.114/2023. od 29.12.2023. i https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/vlada-fbih-odlucila-minimalna-plata-iznosi-619-km-nista-od-obecanih-1000-km/527845

Federacija BiH je nagovještavala da  će minimalna plata najvjerovatnije biti definisana u bruto iznosu  od 1.000 KM, ali se zadržala na neto obračunu i povećala minimalac sa 596 KM na 619 KM.

To  povećanje, od samo 4%, je ipak povećenje,  s tim da se za polovinu godine najavljuje usvajanje fiskalnih zakona, koji bi  ipak omogućili određivanje minimalca na nivou  od 1.000 KM bruto?

Šta ulazi u minimalnu neto platu u entitetima je takođe bitno, ali  u kontekstu odabrane teme najbitnije je  uočiti da Bosna i Hercegovina ne postupa po sugestijama  MMF-a koji je tražio suzdržavanje  od povećanja minimalne plate.

U ovom neformalnom takmičenju za povećanje minimalne neto plate entiteti  se međusobno podstiču na izmjene na tržištu rada, prkoseći preporukama MMF-a, ali istovremeno priznajući da postojeća politika plata u vremenu jakih emigracija iz BiH mora biti  radikalno pomjerena u korist radnika sa najnižim platama.

I  “vlasnici” plate koja nije minimalna,  a koji rade u javnom sektoru, su  tražili i tražiće povećanje plate, pa će rast troškova u javnom sektoru  možda u jednom trenutku  vjerovatno jednim dijelom dati za pravo MMF-u koji upozorava na opasnost od rasta plata u javnom sektoru i minimalne plate, ne dajući pri tome uopšte bilo kakav precizan recept za rast životnog standarda u BiH.

Pošto je vrlo dobro poznato da propisivanje takvog recepta nije u opisu poslova MMF-a, iako MMF svakoj zemlji daje preporuke za ekonomske reforme, na entitetskim  vladama je da pokušaju podići kvalitet života i one to  rade povećavajući minimalac i  plate u jednom dijelu javnog sektora.

O potencijalnom uticaju rasta plata na inflaciju i na novi (dodatni ) rast troškova života, na šta MMF takođe upozorava, u entitetskim vladama se u vremenu kada inflacija pada  vjerovatno ne razmišlja.

Ekonomska teorija poručuje da je  moguća da više plate izazovu rast cijena,  a da te nove-više cijene potom isprovociraju  zahtjeve za novim povećanjem plata i da se tako stvora platno-cijenovna spirala (wage-price spiral), ali  pritisku za povećanje minimalca se ne može odoliti, jer je to egzistencijalno, a ne teorijsko, pitanje.

Visoku inflaciju, na svjetskom nivou, izazvale su Evropska  centralna banka  i  Federalne rezerve (američka centralna banka) štampanjem novca radi spašavanja svojih ekonomija, i one su  najodgovornije za njeno smanjenje  ne samo u SAD i eurozoni  već i u  najvećem dijelu svijeta kojem pripada i Bosna i Hercegovina.