Industrijska proizvodnja u BiH – 19 dugih mjeseci

Više cijene proizvoda motivišu njihove proizvođače da povećaju proizvodnju, što bi uz nepromjenjen nivo tražnje trebalo povećati prodaju  i prihode.

U prethodnoj  objavi smo se zapitali da li je brži rast cijena  proizvoda industrijskih preduzeća u BiH (na bosanskohercegovačkom i stranom tržištu) od rasta inflacije  doveo do rasta industrijske proizvodnje,  ili možda čak i do  nečega što se označava kao ponovna industrijalizacija BiH (reindustrijalicija).

Odgovor na ovo pitanje ne samo da je kategorički i nedvosmisleno negativan, nego je i sasvim suprotan polaznoj pretpostavci da bi rast cijena industrijskih proizvoda  trebao  uticati na rast industrijske proizvodnje (vidjeti  grafikon).

Nakon pada  industrijske proizvodnje u  pandemiji korone  (-15%  u maju 2020) industrijska proizvodnja se oporavljala sve do aprila 2021.godine (druga strelica na grafikonu).

Trend pada godišnje stope rasta industrijske proizvodnje traje sve do danas (decembra prošle godine).

Vrhunac rasta cijena (maj 2022) skoro da se podudara sa padom industrijske proizvodnje ispod nule (treća i četvrta strelica).

Zadnji podatak,za decembar 2023., pokazuje da industrijska proizvodnja u odnosu na godinu dana ranije manja za 9% (zadnja strelica).

Kako je moguće da je dugotrajni rast cijena proizvoda bosanske industrije prouzrokovao negativne stope rasta industrijske proizvodnje  koje traju skoro već 19 dugih mjeseci (maj  2022 – decembar 2023)?

Rast industrijske proizvodnje na  godišnjem nivou u BiH

decembar 2019 – februar 2023.godine

Izvor: BHAS.

Rast cijena industrijskih proizvoda posljedica je rasta inflacije u BiH i u zemljama sa kojima BiH trguje.

I rast cijena uvoznih dobara (posebno energenata u jednom periodu) se  morao neminovno odraziti  na prodajne cijene industrijskih proizvoda, jer su porasli troškovi proizvodnje.

Rast troškova  je poništio veliki dio pozitivnih efekta rasta prihoda (cijena industrijskih proizvoda) na obim industrijske proizvodnje,  čime se može objasniti njen pad.

Sa  rastom  cijena svakog proizvoda smanjuje se tražnja  za njim i to bi mogao biti dodatni uzrok pada industrijske proizvodnje.

Željezara u Zenici (ArcellorMittal  Zenica), nije radila  od 20.novembra do 18. decembra  prošle godine zbog  štrajka.

Smanjenje proizvodnja željeza  i čelika, proizvoda koji su glavna sirovina za industrijsku proizvodnju, su potencijalni uzroci visokog pada industrijske proizvodnje u BiH u decembru.

Pošto se smanjenje industrijske proizvodnje prije decembra i novembra prošle godine ne može objasniti štrajkom radnika u željezari Zenica (u aprilu 2023. proizvodnja je pala za 9%, a u junu 8%) višemjesečni trend pada industrijske  proizvodnje je jedan od glavnih dugoročnih ekonomskih problema u  BiH.

Ne samo da rast cijena industrijskih proizvoda nije doveo do reindustrijalizacija već upravo suprotno.

Cjeneći prema indeksu industrijske proizvodnje i iz njega izračunatih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje u toku je novi proces deindustrijalizacije BiH na koji bosanska ekonomska politika još uvijek ne daje odgovor kako ga zaustaviti?