Najvažniji centri globalne trgovine zlatom

Globalno tržište zlata je vrlo kompleksno i konstantno evoluira. Trenutno najvažnije lokacije kada je u pitanju trgovanje investicionim zlatom su OTC tržište u Londonu (zlato prometovano na londonskoj berzi se označava sa Loco London), COMEX – američko (njujorško) tržište fjučersa (futures) i SGE – Kineska berza zlata u Šangaju (Shanghai). Prema podacima Svjetskog Savjeta za zlato (World Gold Council), na ova tri tržišta odvija se više od 90% globalne trgovine zlatom. Ostala tržišta vrijedna spomena su berza u Dubaiju, indijska berza, tokijska berza, singapurska berza, hongkonška berza, moskovska berza, istanbulska berza, malezijska berza i dr.

Londonsko OTC tržište daleko najveće od svih navedenih tržišta i u aktuelnim uslovima (2016) godišnji promet približno iznosi 1,5 miliona metričkih tona zlata, što predstavlja preko 70% prometa na globalnom nivou. Dnevni promet Loco London je u rasponu 102-234 milijarde USD. Cijena zlata LBMA (London Bullion Market Association) koja se dva puta dnevno određuje na ovom tržištu smatra se referentnom cijenom i svi ostali sudionici na globalnom tržištu joj se prilagođavaju. Good Delivery LBMA certifikat kojeg posjeduju sudionici na ovom tržištu vrlo je cijenjen u cijelom svijetu. Međutim, većina prometa se odvija na sintetičkim ugovorima vezanim za zlato, a poravnanje (settlement) je najčešće u gotovini, stoga relativno mala količina fizičkog zlata (zlatnih poluga) promijeni vlasnika pri trgovanju.

Najvažniji faktori koji doprinose veličini i važnosti londonskog tržišta su: (a) velike rezerve zlata koje su države, finansijske institucije i individualni investitori povjerili na čuvanje britanskoj centralnoj banci (BoE – Bank of England), (b) razvijeno tržište finansijskih derivata i (c) pravna sigurnost i tradicija ulaganja u plemenite metale koja je u centru britanske imperije razvijana stoljećima.

COMEX – američko tržište fjučersa i opcija za trgovanje metalima kao što su zlato, srebro, bakar i aluminijum predstavlja drugo najveće tržište zlata na svijetu. COMEX berza (Commodity Exchange Inc.) nastala je 1933. godine ujedinjavanjem nekoliko manjih berzi radi oživljavanja tržišta nakom Velike ekonomske krize. Commodity Exchange Inc. se 1994. godine spojila sa Njujorškom trgovačkom berzom (New York Mercantile Exchange – NYMEX u najveću robnu berzui najveću svjetsku berzu roba i robnih fjučersa NYМЕХ/COMEX koja od udruživanja NYMEX posluje preko dva odjeljka unutar iste berze. Odeljak COMEX je najveće tržište fjučersa i opcija na metale u SAD na kojoj se trguje fjučersima i fjučers opcijama na bakar, zlato, srebro i evropskim berzanskim indeksom Eurotop 100. Godišnji promet COMEX-a, prema najnovijim dostupnim podacima (2016), iznosi 179 hiljada metričkih tona zlata.  Prosječni dnevni promet na COMEX-u  je oko 29 milijardi USD.

Najvažniji faktori koji doprinose veličini i važnosti COMEX-a su: (a) veličina američkog tržišta, (b) visoka kupovna moć stanovništva, (c) prisustvo velikog broja investicionih fondova i profesionalnih mešetara na Njujorškoj berzi i (d) bogata i duga tradicija ulaganja i spekulisanja na finansijskim tržištima. Međutim, i pored velikog prometa zlata, vrlo mala količina fizičkog zlata (zlatnih poluga) se prenosi iz COMEX-ovih trezora u trezore kupaca. Razlozi su povjerenje u finansijske institucije i regulatore, kao i jednostavnost i niži troškovi trgovanja derivatima. Stoga preko 99,9% ugovora vezanih za zlato na COMEX-u pri isteku imaju poravnanje u gotovini, a ne u zlatnim polugama.

Kineska berza zlata SGE (Shanghai Gold Exchange) osnovana je 2002. godine i pod strogom je kontrolom kineske centralne banke. Prosječni dnevni promet na SGE-u  je oko 1,5 milijardi USD. Po ukupnom prometu (24 hiljade metričkih tona zlata u 2016. godini) SGE je treća u svijetu. Međutim, u trezore kupaca je transferisano skoro 2 hiljade metričkih tona zlata, što znači da je SGE berza sa najvećim fizičkim isporukama zlata. Posljednjih godina raste promet i na berzi fjučersa u Šangaju (SHFE, Shanghai Futures Exchange), ali Kinezi i dalje preferiraju fizičke poluge ili investiciono zlato u obliku standardizovanih novčića.

Kada je u pitanju svjetsko tržište srebra i ostalih plemenitih metala, većina prometa se također odvija na spomenutim berzama. Zbog sličnih fizičkih karakteristika i uloge srebra kao sredstva čuvanja vrijednosti, ovim metalom se također mnogo više trguje pomoću ugovora i različitih finansijskih izvedenica. Naime, globalni promet ugovorima vezanim za srebro iznosi oko 160 milijardi unci godišnje (2,7 biliona američkih dolara), što je čak 600 puta više od prometa fizičkim srebrnim polugama i kovanicama izrađenim od srebra.

Pri trgovanju finansijskim ugovorima vezanim za sve plemenite metale se često koristi i visoka finansijska poluga, koja može dovesti do kratkotrajnih snažnih oscilacija cijene plemenitih metala. Međutim, plemeniti metali su se dokazali kao izuzetno pouzdano sredstvo dugoročnog čuvanja vrijednosti, a preko 90% globalne trgovine investicionim zlatom odvija se na Londonskom OTC tržištu, Njujorškoj (COMEX) berzi i Šangajskoj (SGE) berzi.

mr Vidosav Pantić, Stavovi navedeni u materijalu su stavovi autora i ne moraju da se poklapaju sa stavovima institucije u kojoj je autor zaposlen.