Uticaj rata u Ukrajini na svjetske berze – Crvenozeleni dan D

Kako objasniti da su 30.marta berzanski indeksi akcija na Moskovskoj berzi, rublja i cijene svih najvažnijih roba porasli (u odnosu na 29.mart), a da su sa druge strane vodeći indeksi akcija u EU,  SAD i ostalim zemljama G7 bili u padu?

29.marta, tokom pregovara u turskoj prestonici, preko sredstava masovnog informisanja javnost i investitori su obavještavani da mirovni pregovori Ukrajine i Rusije napreduju, da su sukobljene strane približile svoje stavove, i da je, što je najvažnije, dogovoreno smanjenje intenziteta aktivnosti ruske vojske oko Kijeva i Černigova.

Pozitivne informacije su upućivale na skoro okončanje sukoba u Ukrajini, što bi trebalo voditi ka postepenom obaranju cijena svih glavnih svjetskih sirovina kojima se trguje na berzi.

Kako su sirovine inputi za proizvodnju finalnih proizvoda, smanjivanje njihove cijene povećava profite firmi, pa je ta vrsta pozitivnih očekivanja povećala tražnju za akcijama američkih i evropskih kompanije i podstaknula rast cijena njihovih akcija.

Zelenom bojom se po konvenciji finansijskih tržišta označava rast cijena akcija i ostalih finansijskih aktiva.

Međutim, 30.marta su na svjetska berzanska tržišta počele pristizati informacije (suprotne od onih iz prethodnog dana)  koje su kod investitora proizvele vrlo negativna očekivanja o daljem razvoju ukrajinsko-ruskog sukoba, a to je dakako oborilo skoro sve zapadnjačke berze i one u EU (osim Varšavske (WIG 30) i Londonske berze (FTSE 100)).

Oko Černigova se vode borbe, Rusi pripremaju napad na Mikolajev (rus. Nikolajev), u Donbasu su u toku žestoki sukobi, raketni udari po Kijevu, Hmeljnickom i Harkovu, Dnjepropetrovska oblast u plamenu, pregrupisavanje ruske vojske oko Kijeva kao uvertira u napad itd.

Crvenom bojom se po konvenciji finansijskih tržišta boji pad cijena akcija i ostalih finansijskih aktiva.

Dok su berze u zemljama grupe G7 bile u crvenom, sva ključna robna tržišta (nafta, prirodni gas i zlato) su pozelenila usljed smanjenja vjerovatnoće normalizacije stanja na ovim tržištima.

Ako se sukob rasplamsava šansa da se uslovi snabdjevanje Evrope ključnim energentima vrate na predratni se smanjuju.

S druge strane 30.marta Mosovska berza je u zelenom, a jedino je crven kurs dolara u odnosu na rublju (USD RUB), ali i to je sa apekta Moskve u zelenom, jer pad USD RUB predstavlja jačanje rublje (+0.8%) i slabljenje dolara (-1,18%).

Ruska preduzeća, koja su na Moskovskoj berzi, pretežno trguju sirovinama i zato postoji pozitivna veza između rasta cijena sirovina i rasta Moskovske berze (na stranu to što je na dan izbijanja rata Moskovska berza pala za oko 30%).

Indeksi akcija  i  cijene glavnih roba 

(dnevna promjena na dan 30.3.2022)

Izvor: Yahoo finance.  Indeksi u crvenoj boji su vodeći indeksi u zemljama EU i G7 plus (osim Poljske i Velike Britanije).  MOEX  i RTSI  su berzanski indeksi akcija na Moskovskoj berzi.

Za danas je zakazan sastanak zemalja članica OPEK (zemlje izvoznice nafte) i zemalja koje takođe izvoze naftu, ali nisu članice OPEK-a (OPEK plus ili non-opec countries).

Danas 31.3.2022. će na tržište stići informacija da li će zemlje izvoznice nafte povećati ponudu nafte, kako to od njih traže zemlje iz grupacije G7 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Francuska, Italija i Japan), radi smanjivanja cijene nafte.

Takođe, zemlje izvoznice nafte će se sigurno izjasniti o ruskoj incijativi vezanoj za plaćanje energenata u rubljama, tj. u nacionalnoj valuti izvoznika energenta, a ne u dolarima ili eurima, a biće zauzet i eksplicitan stav o prjedlogu da se Rusija udalji iz OPEK plus.

Ako danas indeks akcija u zemljama iz G7 budu u zelenom to će značiti da Rusija nema dovoljno saveznika u OPEK-a i OPEK-a plus i Moskovska berza će biti obojena u crveno.

Danas 31.3.2022. je crvenozeleni dan D za; svjetske berze, tržište energenata, rusku i ekonomiju zemalja G7 i EU, dolar, euro i rublju, ali i za međunarodni monetarni sistem.

Danas će se definitivno i konačno znati da li i koje, sa aspekta Rusije neprijateljske, zemlje pristaju da od 1.aprila plaćaju gas u rubljama, a na finansijska i robna tržišta će stići i informacija da li će Rusija i nakon prvog aprila prihvatiti plaćanja u dolarima i eurima.

Zemlje G7 su i zajednički i pojedinično do sada odbijale da prihvate rublju kao bitan element kupoprodaje gasa, a slijedile su ih i većina ostalih zemalja iz EU bloka.

Danas će biti vrlo lako rastumačiti pozadinu crvene i zelene boje na svjetskim berzama?

Berza  mnogo toga kazuje onome ko je zna čitati.

Zelena boja na Moskovskoj berzi će istovremeno značiti da su indeksi akcija u EU, SAD i ostalim zemljama iz G7 u crvenom.

Stanje na svjetskim finansijskim i robnim tržištima se već nedjeljama može opisati kao„dobijam – gubiš“, ali to naravno ne znači da sukobljene strane ne trebaju težiti stanju tipa „dobijam – dobijaš“.

Ovaj posljednji i poželjni ishod je moguć ako se Njemačka  i Rusija dogovore.