Ekonomski rast u 2021.godini – Efekat niske baze

Stope ekonomskog rast/rasta realnog BDP-a koje se ostvaruju u BiH u 2021.god. s obzirom da dolaze nakon godine koja je bila obilježena zatvaranjem ekonomije/pandemijom zahtjevaju određena pojašnjenja.

U prvom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod/BDP je porastao za 1,5% u odnosu na isti period prošle godine.

Ova stopa je očekivana, iako je malo niža od ostvarene u prvom kvartalu 2020.god. (2,3%).

Do zatvaranja ekonomije je došlo u drugoj polovini marta 2020.god. tako da pandemija nije puno naškodila privrednom rastu u prva tri mjeseca 2020.god.

Analogno tome u prva tri mjeseca ove godine nije bilo zatvaranja ekonomije pa je ekonomija porasla u odnosu na početak prošle godine.

A šta je sa rastom u drugom kvartalu 2021.god.(zeleni stubac na grafikonu).

Zašto je on ovako visak i neuobičajeno iznad prosjeka?

Rast realnog BDP-a u BiH na godišnjem nivou po  kvartalima, u %

(Q1 2015 – Q2 2021.)

Izvor: Agencija za statistiku BiH.

Odgovor je vrlo jednostavan i ne tiče se neke izuzetno dobre ekonomske politike, niti privredne renesanse u BiH.

Usljed zatvaranja bosanske i svjetske ekonomije BDP BiH se u drugom kvartalu 2020. god. (crveni stubac na grafikonu) smanjio za 9% u odnosu na BDP iz drugog kvartal 2019.god.

To smanjenje iznosi oko 700 miliona KM, a ostvareni BDP u drugom kvartalu 2020.god. je oko 8 miljardi KM.

U drugom kvartalu ove godine nije bilo zatvaranja ekonomije (a ni građana) niti obustavljanja privrednih djelatnosti i ostvareni BDP je 9 milijardi što daje stopu rasta od 11,9% (9/8).

Da kojim slučajem prošle godine nije bilo prošlogodišnjeg zatvaranja ekonomije privredni rast u drugim kvartalu ove godine bi bio oko 3.5% (9/8.7).

Pošto se BDP u drugom kvartalu ove godine poredi sa drugim kvartalom prošle godine kada je usljed vanrednih okolnosti došlo do ogromnog ekonomskog pada ostvarena je rekordan stopa rasta od skoro12%.

Ova pojava se u ekonomiji zove efekat niske baze, ili bazni efekat.

Bazna vrijednost sa kojim se poredi rast u drugom kvartalu 2021. god. je izuzetna niska i zato je privredni rast u drugom kvartalu ove godine izuzetno visoka i rekordan.

Tako se na ekonomski vrlo jednostavan i logičan način objašnjava vrijednost/visina zelenog stupca na grafikonu.

U narednom tekstu ćemo,  sa pozivom na efekat niske baze, pokušati dati prognozu rasta  BDP-a BiH za cijelu 2021. godinu.

Bife.ba