Fiskalna politika u Bosni i Hercegovini – Buđenje iz zimskog sna?

Prema izvršenim izmjenama u poreskom zakonodavstu Republike Srpske i najavljenim izmjenama u poreskom zakonodavstvu oba entiteta,  fiskalna politika u Bosni i  Hercegovini kao da prolozi kroz period  buđenja iz zimskog sna?

Federacija BiH planira povećanje poreza na dohodak za više platne  razrede (fizička lica koja imaju neto platu veću od  2.440 KM) na 13%, a zadržaće porez na dohodak na niže platne razrede od 10%,  dok će najniže plate (u  prijedogu  je granica od 800 KM) imati nultu stopu  poreza na dohodak.

Ovakva vrsta oporezivanja  dohotka građana se naziva progresivno oporezivanje, ili progresivna fiskalna politika.

Poreska stopa raste, doživljava progresiju, sa rastom poreske osnovice tj. dohotka –  to je  suština progresivnog oporezivanja dohotka.

Što je veći godišnji dohodak građanina, on  plaća porez na dohodak po višoj poreskoj  stopi.

Progresivno oporezivanje je opšteprihvaćeno u svim zemljama na svijetu, a sada ćemo tu vrstu fiskalne politike poslije višegodišnje jedinstvene stope poreza  na dohodak imati i u BiH.

Federacija BiH će  uskoro  imati 3 poreska razreda (eng. tax brackets),  a prva globalna ekonomska  sila ima ukupno 7 poreskih razreda.

Porez na dohodak osoba koje nisu u braku u  Americi zavisno od godišnjih prihoda poreskog obveznika (u %)

(USA, 2021.)

Izvor:  https://www.forbes.com/advisor/taxes/taxes-federal-income-tax-bracket/

Ako ste  američki državljanin, a niste oženjen/udata zavisno od vaših prihoda porez na dohodak koji  plaćate se kreće od 10% do 37%.

Prosječan Amerikanac plaća porez na dohodok po stopi od 24,6%, a prosječan Bosanac će uskoro plaćati po stopi od 7,6% ((0%+10%+13%)/3).

Po ovako skrojenim poreskim razredima Amerikanci su mnogo nemilosrdniji kada je u pitanju porez na dohodak, od bosanskohercegovačkog poreskog sistema.

Ne postoji  Amerikanac koji ima dohodak, a koji ne plaća porez, a prosječan američki porez na dohodak je mnogo viši od bosanskog.

Bife.ba