Kako Ruska Federacija koristi zamrznute devizne rezerve – Morgen i Potkošulja

Cijeli svijet zna da su devizne rezerve Centralne banke Rusije (CBR) u EU, SAD i većini zemalja Komonvelta zamrznute, ali cijeli svijet baš i ne zna sve detalje ove imovinske blokade.

Od 643,2 milijardi dolara deviznih rezervi CBR na dan 18. Februar 2022. zamrznuto je oko 300 milijardi dolara i čini se da se ovaj, izuzetno velik iznos sredstva (47% ukupnih deviznih rezervi)  ne može koristiti dok su sankcije na snazi i da je neupotrebljiv za bilo kakva plaćanja bilo kakvih obaveza?

Međutim, devizne rezerve CBR nisu baš sasvim zamrznute, a u trenutku donošenja ovoga, finansijski najtežeg paketa sankcija, to su znali i Bijela kuća i Kremlj.

Američko ministarstvo finansija, po slovu sankcijama propisanih pravnih normi, mora dozvoliti korištenje zamrznutih sredstva CBR za plaćanje obaveza prema američkim pravnim i fizičkim licima.

Plaćanje dividendi, kamate, obaveza po emitovanim obveznicima nije predmet sankcija, a na ovo posljednje se odnosila posljednja upotreba „zamrznutih“ deviznih rezervi CBR iz polovine marta.

Devizne rezerve Ruske Federacije (u milijardama dolara)

Izvor: www.cbr.ru

Ministarstvo finansija Ruske Federacije je 16.marta 2022. dalo nalog da se sa njegovog računa kod CBR izvrši plaćanje obaveze po osnovu ruskog spoljnjeg duga u iznosu od 117 miliona dolara po osnovu dvije emisije euroobveznica.

CBR ima račun između ostalog i kod poznate američke banke JPMorgan.

JPMorgan je dobila platni nalog od CBR da izvrši plaćanje City banci, koja je takođe američka banka.

JPMorgan je doznačila novčana sredstva City banci.

City banka je djelujuću kao agent emisije obveznica Ruske Federacije uplatila dolare američkim vlasnicima ruskih obveznica (odrednica američki se koristi u širem smislu jurisdikcije područja koje  je ugovoreno za emisiju obveznica, ili jurisdikcije na kojoj djeluje banka agent emisije).

Da nalog za plaćanje dolarskog duga nije izvršen Ruska Federacija bi tehnički posmatrano bankrotirala, iako bi imala još 30 dana na raspolaganju za izmirenje obaveza.

Rusija je napravila rezervnu varijantu da ukoliko američke banke odbiju da isplate novac povjeriocima u dolarima, iste podmiri u rubljama.

Pojedine globalne rejting agencije (Fitch) smatraju da bi se izmirivanje obaveza u rubljama moglo tretirati takođe kao bankrot, a dio svjetske finansijske zajednice je to i priželjkivao.

Ovakav način američkog „zamrzavanja“ ruskih deviznih rezervi pokazuje da će Rusija “malo morgen” bankrotirati na spoljni dug?

Do 25. maja 2022. „zamrznutom“ aktivom CBR Ruska Federcija može raspolagati na opisani način, a poslije toga će „ova opcija sigurno biti ukinuta“, jer Amerikanci više žele da im se dugovanja izmire u rubljama nego u dolarima?

Američki finansijski pragmatizam u blokadi ruske imovine i malo poznat i od običnog čovjeka sakriven oblik sankcionisanja ruske ekonomije koji smo opisali svjedoči vječnu univerzalnost gesla „bliža potkošulja od košulje“.

Jedan dio obaveza po obveznicama koje je Ruska Federacija emitovala na evropskom tržištu (euroobveznice) od 2018. godine se po odredbama prospekta emisije obveznica može izmiriti i u rubljama.

Kada/ako se pojedine zemlje EU ili druge zemlje koje su blokirale ruske devizne rezerve, suoče sa opcijom plaćanja ruskog duga ili u eurima ili u nekoj drugoj tvrdoj valuti ili u rubljama vidjećemo, koju opciju će odabrati.

Finansijski mazohizam nikada nije bio jača strana investitora u najrazvijenijim zemljama svijeta, dapače.

Od tih i takvih investitira Ruska Federacija je pozajmila novac, a obaveze po spoljnom dugu se izmiruju korištenjem deviznih rezervi CBR, jer kod nje Ministarstvo finansija Ruske Federacije ima račun.

Ukupni ruski spoljni dug je oko 480 milijardi dolara i svako ga može uporediti sa, u drugoj rečenici ovoga teksta, navedenim iznosom zamrznutih deviznih rezervi CBR.