Dividende na akcije Mtela a.d Banjaluka u 2022. godini – Ipak malo viša?

Tokom 2022.godine Mtel a.d. Banjaluka je isplatio ostatak dividende po finansijskim izvještajima za 2021.godinu i sada se očekuje da počne isplaćivati dividende po finansijskim izvještajima za 2022. godinu.

Objavljeni su finansijski izvještaji za treći kvartal 2022. u kojima je registrovan priličan rast neto dobiti u odnosu na prethodnu godinu.

Na tržištu je u petak 11.novembra 2022. ostalo  mnogo akcija koje su se mogle kupiti po 1,56 KM, ali koje niko nije želio kupiti, pa se postavlja pitanje razloga i motiva suzdržanosti kupaca.

Jedan od motiva za odbijanje kupovine po cijeni od 1,56 KM bi mogla biti visina očekivane zarade od dividende koja se ocjenjuje kao niska?

Ponuda i tražnja za akcijama Mtela a.d. Banjaluka (TLKM-R-A) na kraju trgovanja 11.11.2022.

Izvor:www.blberza.com

Prosječna neto zarada po akciji u posljednjih 19 godina Mtela bila je 0,155 KM, a u prosjeku u zadnjih nekoliko godina Mtel isplaćuje polugodišnju dividendu u iznosu od oko 30% ukupne dividende.

Ako to bude slučaj i ovaj put  Mtel   će tokom januara 2023. isplatiti svojim akcionarima dividendu u iznosu od minimalno 0,0465 KM (0,155*0,3).

Ako se akcije kupe po cijeni od 1,56 KM prinos od dividende, nakon  plaćanja brokerske provizije na kupovinu akcija od 0,5%, je skoro 3%.

Zarada od 3% na štednim ulozima u bosanskim banka vrlo je visoka, ali i vrlo rjetka, a čeka se godinu dana.

Kupac koji polovinom novembra kupi akcije čeka na isplatu dividende  dva ipo mjeseca  (do kraja januara), da bi zaradio 3%.

Da li to znači da vlasnik štednog uloga i kupac akcija Mtela zarađuju isto, 3%?

Naravo da ne!

Na godišnjem nivou, prinos od dividende od 3% zarađen za 2,5 mjeseci, iznosi 14,4%, jer godina ima 12 mjeseci, a ne 2,5 mjeseci (12/2,5*3% = 14,4%).

Svaki vlasnik novčanih viškova može donijeti  odluku, zaraditi 3% na štednom ulogu, ili 14,4% na dividendama Mtela, a ova druga zarada je ipak malo viša, od prve?

O drugim motivima, kojih ne manjka, a zbog kojih kupci odbijaju da kupe akcije Mtela po cijeni od 1,56 KM u narednim tekstovima.

PORICANJE ODGOVORNOSTI

Analize finansijskog tržišta i/ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) na Bife.ba, ne predstavljaju na bilo koji način prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su samo lični stavovi autora, a ne investiciono savjetovanje ili privatno bankarstvo.