Sarajevska berza i Banjalučka berza – 40 naprema 0

Bez obzira na izrazitu nerazvijenost finansijskog tržišta u BiH berzanski indeksi su koristan pokazatelj ekonomskih tendencija iz kojih se mogu izvući korisni zaključci.

BLSE (Banjalučka berza) je reagovala na pandemiju, a SASE (Sarajevska berza) nije (crvena linija na grafikonu).

Od februara do aprila vrijednost BIRS-a (Berzanskog indeksa Republike Srpske) smanjena je za 12,6%, a vrijednost SASX 30 (indeks Sarajevske berze) je porasla za 4,3%.

SASE je stabilnije finansijsko tržište od BLSE.

Investitori na SASE su smatrali da pandemija ne može u velikoj mjeri ugroziti poslovanje dioničkih društava iz FBiH i kupovali su akcije.

Karakteristika finansijskog tržišta u BiH je ravna linija na BLSE i uzlazni trend na SASE (crveni krug na grafikonu).

U periodu od decembra 2020 do oktobra 2021. BLSE stoji u mjestu, a SASE raste.

Vrijednost berzanskih indeksa akcija, SASX 30 i BLSE

Izvor: BLSE i SASE.

Vrijednost akcija koje ulaze u SASX 30 je u oktobru 2021. za 38,8% veća u odnosu na zadnji mjesec uoči pandemije (februar 2020.), a vrijednost BIRS-a je manja za 1,5% (iako su neke akcije iz BIRS-a ostvarile ogroman rast).

Ako se rast vrijednosti tržišta akcija na SASE i BLSE posmatra kao neka vrsta utakmice, približan rezultat za ove oko dvije godine je 40 naprema 0 za SASE.

Finansijsko tržište i tržište akcija su uvjek pokazatelj i odraz kvaliteta ekonomija.

Ova rezultat je krajnje nepovoljan za RS i neko mora dati odgovor na pitanje šta je uzrok ekonomskog zaostajanja u odnosu na FBiH i kako prevazići ovo zaostajanje.

Nije logično da u zemlji u kojoj je skoro sve što je ekonomski bitno skoro identično (direktni porezi, indirektni porezi, carine, monetarna politika …) postoji ovako ogromna razlika u ekonomskim karakteristikama njenih djelova.

U svakoj zemlji koja drži do svoje ekonomije, na osnovu ovako uočenog regionalnog ekonomskog dispariteta, bi već odavno počele rasprave na ovu temu sa ciljem uočavanja nedostataka u fukcionisanju privrede i njihovog uklanjanja, ili popravljanja.