64. emisija obveznica Republike Srpske – Talas optimizma

Preključe, 11. decembra,  Srpska je izvršila emisiju obveznica, u čijem sadržaju (visini kamatne stope) veliki dio tržišta vidi slabost, a možda se ipak radi o jednoj maloj pobjedi Ministarstva finansija Republike Srpske (MF), koje možda ni ono samo nije svjesno?

Izvor navodne slabosti  srpskih finansija je u tome što je  MF je ponudilo kamatnu stopu od 5,8%, a  investitori su tražili i dobili 6,1% iz čega se izvodi zaključak o nepovoljnom ishodu emisije.

Moguće je na četiri načina dokazivati da ishod emisije nije baš tako nepovoljan za Srpsku.

Srpska je u junu emitovala takođe petogodišnje obveznice po kamatnoj  stopi od 6,1%, ali se obavezala da će  glavnicu vraćati u ratama (10% četiri godine i u petoj godini 60%).

U 64.  emisiji sva glavnica se vraća nakon 5 godina i to zaista predstavlja jednu malu pobjedu srpskih javnih finansija.

Početkom septembra, takođe ove godine, Srpska je izvršila emisiju na 5 godina po kamatnoj stopi od 6% i obavezala se ponovo da će svake godine vraćati 20% glavnice.

U otkupu emisije je učestvovalo maksimalno 12 kupaca, a broj kupaca u 64.emisiji obveznica  je više nego duplo veći, 28, čime je poručeno da su se mali investitori  počeli  vraćati na tržište javnog duga Srpske,  a i to je takođe mala pobjeda.

Količina kupljenih obveznica po jednom kupovnom nalogu

(64. emisija  obveznica od 11.12.2023)

Izvor:  Banjalučka berza.

Rumunija i Mađarska, zemlje članice EU, se na 5 godina zadužuju po kamatnoj stopi od 6,4%.

Naftom i gasom bogati Kazahstan i Rusija na 5 godina plaćaju 13%, a Island se na pet godina zadužuje po 7,5%.

Sve pobrojane zemlje imaju svoje centralne banke od kojih mogu posuditi novac, a kamatna stopa koju plaćaju na petogodišnji javni dug već je od one koju plaća Srpska, pa je i  to jedna mala pobjeda.

Velika novost je i da se kamatna stopa na javni dug Federacije počela približavati kamatnoj stopi na javni dug Srpske.

Juče je Federacija na 9 mjeseci posudila novac po kamatnoj stopi od 3,5% i iz te perspektive 6,1% na 5 godina ne ostavlja utisak visoke kamatne stope, što je četvrta mala pobjeda MF.

Ipak se umjereni talas optimizma izlio na tržište javnog duga Srpske, na kojem visina kamatne stope i nije tako strašna ako se uporedi sa zemljama čije centralne banke mogu posuđivati novac svojoj državi i svojim banaka.