Que pasa???

Свједоци смо пандемије корона вируса који се полако, али сигурно шири планетом и односи своје жртве.

Економије клизе у рецесији, капиталисти брину за свој иметак, понеки и за своје раднике.

Здравствени системи такође трпе велики притисак због новонастале ситуације, повијају се, али засад одољевају.

За многе од њих сутра не доноси ништа добро. Материјалне губитке ћемо можда бити у могућности да сагледамо кад све ово прође.

На жалост људске губитке бројимо из дана у дан. У једном од ранијих објава навео сам да стопа смртности према Свјетској здравственој организацији ( СЗО ) износи 3,4 % . Тај проценат је добијен анализом података који се односе на Кину што је и логично, јер се пандемија проширила управо из Кине.

Велики број обољелих даје релевантност овом проценту.

Након што се вирус проширио по земаљској кугли почињемо да добијамо податке о стопи смртности који значајно одступају од званичног податка СЗО.

Највећу стопу смртности за сада имају Иран, Италија и Шпанија а најмању Њемачка.

Оно што посебно боде очи је разлика између стопе смртности у Шпанији и Италији у односу на Њемачку.

СЗО је дала немушто објашњење због чега би та разлика била толика па је као један од разлога навела тај да Њемачка вјероватно не тестира све преминуле за које се сумња да су заражени вирусом, те се из тог разлога стопа смртности коју приказује Њемачка битно разликује од стопе смртности у Италији или Шпанији.

Не могу да повјерујем у то објашњење, јер што би наш народ рекао “ Швабо је то “ .

Тешко да би се Њемачкој поткрала таква грешка кад је статистика у питању. Биће да је нешто друго. Можда разлог за ту разлику у стопи морталитета лежи у чињеници да је Њемачка много раније започела са спровођењем епидемиолошких мјера него што су то учиниле Италија и Шпанија и на тај начин смањиле број истовремених пријема обољелих чије здравствено стање испољава тешку клиничку слику.

Код великог броја дневних пријема медицинско особље не стиже да уради одговарајућу тријажу и дијагностику. Свједоци смо да се у Италији љекари жале да имају мали број кревета и респиратора у интензивним његама, што доводи до неадекватног лијечења, нажалост самим тим и до већег броја преминулих.

Њемачка има велики број кревета у интензивним његама, пријавили су 25.000 а спремни су да тај број удуплају ако буде било потребе.

Већина заражених у Њемачкој припадају млађој популацији.

Америка је тренутно испод свјетског просјека по питању стопе морталитета, засад. Иако им је здравствени систем развијен, није доступан свим грађанима подједнако. Велики проблем Америци би могли претстављати мегалополиси. Њујорк је за сада највише погођен.

Велика Британија је у почетку пустила да се вирус шири међу становништвом, уз одређене препоруке за своје најстарије становнике, надајући се да ће развити колективни имунитет. Кад су стручњаци израчунали шта би могло да се деси и да би могли имати и по неколико хиљада захтјева за пријем у болници у једном дану, одустали су од првобитне стратегије и брже боље се придружили остатку Европе. Борис Џонсон пријети увођењем полицијског часа.

Иран одбија помоћ Америке, јер их оптужују да су они ти који су фабриковали вирус.

Остаје енигма шта је разлог великог броја преминулих у Шпанији. Засад имају упола мањи број обољелих него Италија, имали су времена да се колико толико боље припреме за епидемију од Италије. Шпанија је чланица ЕУ , ваљда би то требало да буде предност.

Стопа на свјетском нивоу и даље износи 3,4 % . Проблем код стопе смртности и генерално код процената у медицини је тај што тај проценат за људе на које се односи није 3,4% већ 100% . Исто важи и за њихове породице и њихове љекаре који су и даље само људи.

Паметан човјек учи на туђим грешкама.

Пријатељи моји из Шпаније “que pasa“ (шта се дешава)?

Сандић др Драган, специјалиста анестезије и интезивне терапије *

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору, не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради и не садрже апсолутно никакве  препоруке за поступање у ванредној ситуацији.