Dvije pozitivne informacije o poslovanju Mtela a.d. Banjaluka – Za 300%

Precizne i pravovremene informacije smanjuju neizvjesnost koja je karakteristika svakog tržišta akcija i baš takve, i to dvije, informacije su u roku od  tri radna dana razgalila srca svih koji prate poslovanje Mtela a.d. Banjaluka, a pogotovo njegovih akcionara i potencijalnih investitora.

Prvo je u utorak 27.februara, što je vjerovatno jedinstven  slučaj na tržištu akcija u BiH,  Mtel obavijestio javnost da je donio politiku isplate dividende, ili dividendnu politiku,  i predstavio njen potpun sadržaj.

Ova dividendna politika je bila očekivana, najavljena od strane  Mtela, i tražena od strane njegovih akcionara, kako bi se smanjila neizvjesnost koja je nastala na tržištu kada je Mtel prošle  godine prestao sa višegodišnjom praksom isplate 100% neto  dobiti u obliku dividende.

Glavna  stavka dividendne politike, na koju je tržište odmah reagovalo, bila je informacije da će se u slučaju da Mtel (skupština akcionara) odluči isplatiti dividendu ona kretati  na  nivou od najmanje  50% usklađene neto dobiti.

Druga informacija, koja je na tržište  stigla u četvrtak 29.februara je da je neto dobit Mtela porasla za 300% u odnosu na prethodnu godinu, sa 82,3 miliona KM na 332 miliona KM.

Neto dobit Mtela a.d. Banjaluka

(u milionima KM)

Izvor:  Banjalučka berza. Podaci iz nekonsolidovanih finansijskih  izvještaja.

Rast neto dobiti  je najvećim djelom posljedica prodaje jednog  dijela telekomunikacione infrastrukture Mtela (Sky Towers), koja je u bilansu uspijeha Mtela prikazana kao neto dobit po osnovu  prodaje finansijskih sredstava i ulaganja u povezana pravna lica u vrijednosti od 274 miliona KM.

Nakon objavljivanja ovih informacija  cijena akcija Mtela porasla je na 1,28 KM, a išla je i do 1,45 KM (1.mart).

Pošto tržište sada ima dvije ključne informacije, visinu potencijalne dividende i neto dobit za 2023.godinu (332 miliona KM) svako pravno  i fizičko lice koje trguje, ili želi trgovati, sa akcijama Mtela može svoju trgovačku ili investicionu strategiju prilagoditi izuzetno pozitivnim, preciznim i transparentnim informacijama  koje su stigle iz Mtela.

PORICANJE ODGOVORNOSTI

Analize finansijskog tržišta i,ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) na Bife.ba, ne predstavljaju na bilo koji način prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su samo lični stavovi autora, a ne investiciono savjetovanje ili privatno bankarstvo.