Devizne rezerve Centralne banke BiH – Crno vino, crne oči?

Da li ste primetili da najveći deo medija  na naslovne strane stavlja pretežno vesti koje kod većine ljudi izazivaju strah, zabrinutost i  teskobu,  a i da ogromna većina javnih ličnosti u eter šalje baš takvu vrstu poruka, kojima mediji ne mogu da odole,  pa ih još i posole podebljanim i dramatičnim naslovima ?

Stalno  i vrlo agresivno sejanje negativnih  i pesimističkih informacija sprovodi se putem samih naslova iz kojih izbija sve osim optimizma, nade, sreće, zadovoljstva i  veselja.

Da li je je zaista moguće da živimo u svetu koji sav počiva na  stihovima –  Crno vino, crne oči, sve je crno oko mene?

Veteran ruske diplomatije, ministar spoljnih poslova, nedavno je izjavio: “Postoji velika opasnost od direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila”. 

Zdravorazumski upit na ovu očekivanu izjavu bi mogao biti – A kad, od postanka  nuklearnih  sila, nije postojala opasnost od njihovog direktnog oružanog sukoba i  zar se godinama ne sukobljavaju indirektno?

Predsednik Srbije poručuje “da sila Boga ne moli” i da “od sledeće nedelje očekuje najveće pritiske dela međunarodne zajednice na Srbiju do sada u narednom periodu kako bi uvela sankcije Rusiji”.

Izreka “sila Boga ne moli” je opštepoznata,  a i opštepoznato je da pojedine zemlje već  mesecima traže od Srbije da uvede sankcije Rusiji,  ali ipak se najavljuje ono što je svakome u Srbiji i na Balkanu, opštepoznato, a i citiruje se opštepoznate izreke, ali u dramatičnom kontekstu.

Drama bi trebala uslediti i u Rusiji, jer predsednik Ukrajine najavljuje, a mediji prenose “da se pripremaju  velike stvari za Ukrajinu” što se naravno odnosi na novi paket naoružanja koji  bi trebao naneti  štetu drugoj strani, a možda i proširiti sukob?

I u Bosni i Hercegovini se tvrdi i preti da posle 22.avgusta neće ništa biti isto, kao da nakon toga neće doći  23.avgust i tako dalje, kao i uvek?

Verovatno je na planeti od 8 milijardi stanovnika neko izjavio da će za par dana biti smak sveta, ali tu pretnju zbog stalnog ponavljanja  nike više ne doživljava verodostojno,  čak ni glavni mediji?

U sve četiri izjave govori se o pretnjama koje bi mogle biti realizovane  u budućnosti, a to kod čak i mentalno zdravih ljudi, stvara slutnju (anticipaciju)  o negativnom razvoju događaja, čiji je pratilac neizbežno manja ili veća doza straha.

Sličnost u ovim izjavama je u tome da one deluju na čovekovu psihu po modelu – pretnja je jača od izvršenja –  čime se dodatno povećava strah?

Neki od elemenata neophodnih za razvoj neuroze su stalno  predviđanje ili očekivanje događaja (slutnja i anticipacija) i strah, međutim razuman čovek nikako ne  može poverovati da je cilj  ovih izjava sejanje straha, panike i teskobe?

Čovek preplavljen  strahom je zarobljen čovek, rob slutnje, zebnje i fobije, a davaoci ovih izjava,  kao i mediji, koji te izjave prenose žele da pred sobom imaju slobodnog čoveka, bitnika, veseljaka, optimistu – čoveka koji nije obamro od straha od sutrašnjice?

Ova vrsta dvosmislenih i možda subliminalnih poruka (subliminalne poruke su ispod  granice ljudskih opažanja, tako da njihovu suštinu ljudski razum može shvatiti tek naknadno ili nakon dublje analize)  prisutna je i u informisanju o ekonomskim stvarima.

Kakav je smisao informacije da su “devizne rezerve Centralne banke BiH na kraju juna manje za 1,4 posto u odnosu na maj” osim da je pad nečeg sam po sebi nešto loše, a to loše bi se trebalo i nastaviti ubuduće i zato stanovnici Bosne trebaju biti uplašeni i zabrinuti?

Na sajtu Centralne banke nije teško  pronaći sažeti  finansijski izveštaj za kraj juna 2023.godine u kojem se navodi da je  njena dobit sa 2 miliona KM (prvo polugodište  prošle godine) porasla u ovoj godini na 108 miliona  KM.

Uz bombastični naslov “Dobit centralne banke porasla za 54 puta”  u medijima su mogle  biti date  i informacije da je ova dobit nastala po osnovu prihoda na devizne rezerve, dakle na za Bosnu stranom tržištu, i da će sledeće godine 60%  neto dobiti, u skladu sa Zakonom o CBBiH biti uplaćeno  u budžet  Bosne i Hercegovine.

Mogle su, ali nisu  … jer takav način informisanja se ne uklapa u model informisanja tipa “crno vino, crne oči …” ?

Neto dobit Centralne banke BiH za prvih pola godine, u milionima KM

Izvor: Centralna banka BiH.

Mogu li ljudska društva, na sadašnjem stepenu razvoja, funkcionisati a da čoveku smišljeno,  dozirano i stalno neko ne diže kosu na glavi?

Bife nema crnu hroniku, već samo belu hroniku i  kad se budete vraćali ovome tekstu (možda  zbog razvoja vlastite strategija očuvanja mentalnog zdravlja pred agresijom  crnih vesti i pretnji gorih od izvršenja, a koje proizvode tamne slutnje i strahove – neurotične ličnosti ni slučajno) možete ga pronaći u kategoriji bela hronika.

Pored crnog vina postoji i belo  vino, a naravno tu je i špricer.

P.S.

Umalo zaboravismo,  Ivana Vuleta osvoji zlato na svetskom prvenstvu!