COVID-19 Švedski model

Već nekoliko dana u Republici Srpskoj se bilježi porast broja zaraženih stanovnika korona virusom.

Dnevni broj zaraženih osoba je uveliko preko sto, a  procenat pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih ispitanika iznosi oko 20%, nekad preko, nekad malo ispod.

Četvrtak 15.10.2020. je brojao 242 zaražene osobe.

Ove cifre su daleko veće od cifara iz aprila kada smo imali vanredno stanje i svima poznate epidemiološke mjere (vidjeti grafikon ).

Epidemiološke mjere su sprovođene širom planete, ali opšti utisak je da više niko nije siguran da li su te mjere dale rezultate.

Virus je i dalje prisutan, trenutno obara nove neslavne rekorde širom Evrope.

Jesen je stigla, s njom i hladno vrijeme što svakako pogoduje širenju virusa, jer se stanovništvo iz prirode sve više povlači u zatvorene prostorije što pogoduje širenju virusa.

Neslavni rekord je zabilježen prije nekoliko dana u Hrvatskoj gdje je na promociji jedne knjige od 116 prisutnih ljudi čak 90 njih zaraženo korona virusom.

Dnevni broj oboljelih u Republici Srpskoj od Covid – 19 zaključno sa 15.10.2020.

Izvor : JZU Instutut za javno zdravstvo Republike Srpske

U prvom talasu države su se utrkivale koja će prije da uvede i sprovede epidemiološke mjere osim Švedske koja je zauzela liberalan stav te su njene mjere bile daleko blaže nego u ostalim zemljama s ciljem da se postigne imunitet krda, odnosno da se virusom zarazi određeni procenat stanovništva koji će razviti imunitet na korona virus i na taj način zaustaviti njegovo prenošenje.

Svaki dan su švedski epidemiolozi bili izloženi ruglu zbog svog pristupa epidemiji, neki su se čak i pokajali i rekli da su pogriješili.

Švedska je zabilježila manji pad BDP-a u odnosu na prosjek u EU.

Danas je švedski model najzastupljeniji u Evropi, iako to niko ne želi da prizna.

Većina zemalja obara rekorde po broju zaraženih na dnevnom nivou.

Francuska je lider trenutno ali ni ostale zemlje ne zaostaju.

Francuzi su 15.10.2020. prvi put premašili cifru od 30.000 zaraženih u jednom danu.

Karantine, policijski čas, zatvaranje granica, zatvaranje restorana, kafića, fabrika niko i ne spominje.

Svi pominju neke kozmetičke mjere u smislu da li uvesti obavezno nošenje maske i na otvorenom ili ne.

Bolnice se pune oboljelih, medicinski radnici sa strepnjom gledaju u blisku budućnost.

U međuvremenu Republika Srpska se sprema za izbore i po ugledu na ostale zemlje Evrope primjenjuje švedski model borbe protiv epidemije.

Postavlja se pitanje kolika će izlaznost na izborima biti, jer ako ovako nastavi rasti broj oboljelih, glasači će imati preča posla.

Pošto je velika vjerovatnoća da će sistemske mjere borbe protiv epidemije izostati, nosite masku, držite distancu i perite ruke.

Odlične mjere za borbu protiv epidemije, a opet i jedino što nam je dostupno ali i preostalo.

Sandić dr Dragan, anesteziolog *

*Izneseni stavovi, ideje, zaključci, preporuke, analize i mišljenja pripadaju autoru i ne predstavljaju na bilo koji način stavove, ideje, zaključke, preporuke, analize i mišljenja ustanove  u kojoj autor radi. Analize finansijskog/bankarskog tržišta i/ili pojedinačnih hartija od vrijednosti (akcija, trezorskih zapisa, obveznica) nisu prijedlog za kupovinu ili prodaju hartija od vrijednosti. Analize ove vrste su  lični stavovi autora, a ne bilo kakva vrsta investicionog savjeta.