Raspoloženje u Hrvatskoj uoči ulaska u eurozonu – Velika očekivanja

Nakon što je  2013.godine ušla u Evropsku uniju Hrvatska, deset godina kasnije, napušta nacionalnu valutu i prihvata euro za svoju valutu, te tako postaje članica eurozone.

Ako se iz pokazatelja ekonomskog raspoloženja može pročitati  stav ekonomskog sistema Hrvatske  prema prihvatanju eura  i  odbacivanju kune on se može opisati kao izuzetno pozitivan.

U martu prošle godine ekonomsko raspoloženje u Hrvatskoj bilo je jednako onome u eurozoni.

Protekom vremena i približavanjem 1.januara 2023. (prelazak na euro), raspoloženje u Hrvatskoj ostaje isto tako optimistično kao i početkom godine, uprkos oružanom sukobu Ukrajine i Rusije.

Prošlu  godinu Hrvatska je završila sa pokazateljem raspoloženja od 108,3 poena  (svaka vrijednost iznad 100 poena predstavlja ekonomski optimizam).

U međuvremenu  eurozona je, pod uticajem ekonomske politike sankcija na relaciji EU-Rusija, skliznula u ekonomski pesimizam.

Ekonomsko raspoloženje u eurozoni je označeno  brojkom od 95,8 poena (svaka vrijednost ispod 100 poena predstavlja ekonomski pesimizam).

Pokazatelji ekonomskog raspoloženja u Hrvatskoj 

Izvor: Vijeće Evrope.

U svim sektorima hrvatske ekonomije na osnovu kojih se izračunava  ekonomsko raspoloženje, na kraju 2022, registrovani su mnogo bolji rezultati (samopouzdanje) nego u  ekonomiji eurozone.

Hrvatski industrijalci su optimistički raspoloženi, a oni iz eurozone pesimistički, a pokazatalji samopouzdanja industrije su 8,4 i -2,2 respektivno.

Uslužni sektor u Hrvatskoj, predvođen turizmom, je troduplo veći optimista od uslužnog sektora eurozone, vjerovatno zato što smatra što će uvođenje eura  olakšati plaćanje turističkih usluga i povećati promet u turizmu.

Hrvatska maloprodaja je vrlo optimistična, dok maloprodaju eurozone odlikuje pesimizam, a slično je i u  građevinarstvu.

Jedino gdje su i Hrvati i Evropljani jednako pesimistični  je lična potrošnja.

I potrošači u Hrvatskoj i potrošači u eurozoni su ektremno pesimistični kao da je došao Sudnji dan.

Velika očekivanja Hrvata od eurozone ne bi trebala biti iznevjerena?

Bife će za svaki slučaj pratiti hrvatsko ekonomsko raspoloženje i ponovo ukazati na njega ukoliko dođe do nekih velikih promjena.