Prevremeni otkup obveznica Dojče banke Frankfurt – Neizbežna zarada

U ovome tekstu nećemo  detaljno pisati o velikom padu cena akcija Dojče banke  Frankfurt koji se desio 24.marta 2023. već  o jednoj njenoj poslovnoj odluci koja najbolje pokazuje da između nje i Kredit Svis i Banke Silikonske doline, za sada, nema znaka jednakosti.

Banka Silikonske doline, šesnaesta najveća banka u SAD, je bankrotirala, a Kredit Svis je pripojena UBS banci.

Banke su pre nego što su se “transformisale” bile vrlo nelikvidne.

Cena akcija Dojče bank  je  u  petak  24.marta pala za 8% i “svi” su odmah pomislili da je Dojče banka nelikvidna poput dve  navedene banke, što bi trebalo značiti da i nju čeka neka slična “transformacija”?

Dojče banka je u petak opovrgla ove pretpostavke objavom da namerava izvršiti prevremeni otkup svojih obveznica emitovanih 2013. godine, a koje dospevaju 2028. godine i to po nominalnoj vrednosti (videti grafikon), ali “svi” nemaju ovu informaciju, a i  da je imaju teško bi je mogli obraditi i razumeti.

Prevremeni otkup obveznica je isto i što prevremeno vraćanje kredita.

Cene obveznica Dojče banke u  odnosu na njihovu nominalnu vrednost

2.novembar 2022 – 24.mart 2023.

Izvor: Berza Frankfurt. ISIN oznaka ovih obveznica je US251525AM33.

Zašto Dojče banka pre vremena, pet godina ranije, vraća  1,5 milijardi evra kredita koji je posudila i to po nominalnoj vrednosti iako je njegova vrednost trenutno na tržištu oko 92%  u odnosu na nominalnu?

Pad cena ovih obveznica započinje 10.marta kada je bankrotirala Banka Silikonske doline (crveni krug na grafikonu), jer  investitori počinju preispitivati potencijalne gubitke koje će  Dojče banka možda imati na američkom tržištu.

Pad se nastavlja i ubrzava 20.marta kada je donesena odluka da se Kredit Svis pripoji UBS banci, jer je dio investitora pomislio da ono što se desilo Kredit Svis  možda može i da se dogodi Dojče banci.

Investitori su i zabrinuti da se neočekivani otpis obveznica koji se desio u slučaju Kredit Svis može desiti i u slučaju Dojče banke (analiza otpisa obveznica Kredit Svis je tema za druge tekstove).

Vođeni tom brigom oni prodaju obveznice i  obaraju njihovu cenu .

Dojče banka razume da bi pad cena obveznica u opisanim okolnostim  od strane tržišta mogao biti  objašnjen navodnim lošim poslovanjem banke i zato odlučuje da tržištu “zatvori” usta prevremenim vraćanjem novca.

Na tu odluku tržište naravno reaguje  pojačanom kupovinom obveznice, što vodi rastu njene cene.

Cena obveznica je u petak bila oko 92% od njene nominalne cene i svi njeni vlasnici će je moći vrlo brzo prodati po ceni od 100% u odnosu  na nominalnu, a dobiće i pripadajuću kamatu.

Ko god je ovih dana kupio ove obveznice Dojče banke garantovana mu je neizbežna zarada.

U okeanu crnih vesti  o američkim i evropskim bankama nadamo se da ova vest koja se tiče Dojče banke  doprinosi boljem razumevanju poslovnog modela Dojče banke i njenoj zadovoljavajućoj  likvidnosti koja iz toga proizilazi.