На муци се познају јунаци

Неколико стотина милиона прегледа у Кини је имао видео на којем предсједник Србије Александар Вучић говори о томе како европска солидарност не постоји и како је то била само бајка на папиру, те моли велику Кину да помогне малој Србији тако што ће јој послати помоћ.

Кина се није дуго размишљала и брзо је обећала помоћ у виду материјалних средстава али и оно што ријетко која земља даје а то су људски ресурси.

Кина ће Србији послати љекаре који ће помоћи да се савлада епидемија.

Мјехур од сапунице европске солидарности прва је додирнула Италија.

У часу кад им је најтеже, чланице ЕУ су јој окренуле леђа.

Њемачка је прва забранила извоз медицинских производа из своје земље а о слању љекара у Италију да и не говоримо.

Љекаре су према мојим сазнањима у Италију послале три земље: Кина, Венецуела и Куба.

Социјалистичке земље на које ЕУ не гледа благонаклоно и не сврстава их у сам врх држава са којима баштини пријатељство. Данас је мало позната чињеница да ове године Куба има око 30 000 љекара који широм свијета пружају помоћ угроженима и дају нову наду болеснима. Кубанци су се мало успавали, тај број је не тако давно износио и преко 50 000. Фидел Кастро их је називао армијом бијелих мантила.

Највећи број кубанских љекара је ангажовано у организацији Љекари без граница (Médecins Sans Frontières) а дио ради за Свјетску здравствену организацију (СЗО). За земљу која има нешто мање од 11 ипо милиона становника ово је импозантна бројка.

Кубански здравствени систем се деценијама одупире санкцијама које су наметнуте Куби од стране “зле комшинице” Америке и развио се у систем који стоји раме уз раме са здравственим системима много развијенијих земаља. Један од разлога је и тај што Куба 12% свог БДП-а улаже у здравство. Резултати не изостају.

Према подацима Министарства здравља Кубе у протеклих неколико година постигли су успјехе на свим пољима. Један од показатеља развијености здравственог система је и стопа смртности новорођенчади тј. број мртворођених беба на 1000 порода.

По извјештају Уницефа из 2018. године Куба је у тој статистици у врху, налази се на мјесту број 27 , испред Швајцарске, Холандије , Данске, Велике Британије (видјети графикон). Од земаља бивше Југославије Словенија је на високом петом мјесту. Куба је по овом показатељу испред САД.

Највише кубанских љекара је тренутно ангажовано у Африци и Јужној Америци. Бразил их је недавно отјерао оптужујући их да су комунистички шпијуни а сад их моли да се врате, јер не знају шта им доноси нови вирус, али знају шта им доносе кубански љекари а то је знање и стручност.

СЗО им одаје почаст за немјерљив допринос у заустављању епидемије вируса Еболе (о којој сам писао у претходној објави).

Куба је досад пријавила 16 случајева инфекције корона вирусом са једним смртним исходом.  Махом су то били туристи из Италије. Оно што Кубу разликује од остатка свијета је да сви који су били заражени дан или два након пријаве мијењају статус из “обољели“ у “изљечени” (осим једног смртног случаја).

Можда је узрок те чињенице  да кубански лијек, који користе за лијечење ХИВ-а, али и обољења узрокованим неким другим вирусима, успјешно дјелује на корона вирус.

Лијек је развијен осамдесетих година прошлог вијека  и Куба је спремна да снабдије остатак свијета истим. 16 обољелих је исувише мали број случајева за било какву озбиљну анализу или закључак, али ако ћемо по оној старој народној “ по јутру се дан познаје “ не би било лоше ослушкивати вијести са друге стране Атлантског океана.

Било како било, Србији ће помоћи Кина људским ресурсима и материјално, Норвешка ће помоћи новчано ( није чланица ЕУ ), Србија ће помоћи Босни и Херцеговини и Српској , остаје да се види коме ћемо ми помоћи.

Ланац солидарности не би требао бити прекинут.

У добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци.

Сандић др Драган, специјалиста анестезије и интезивне терапије *

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору, не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради и не садрже апсолутно никакве  препоруке за поступање у ванредној ситуацији.