Цијене метала – Ниво отпора

Просјечни грађани и сељаци мушког рода у Босни и Херцеговини се када размишљају о цијенама роба (енг. commodities) прво усмјеравају на цијене нафтних деривата и генерално енергената, јер су сви одреда  возачи моторних возила (одлазак на бензинску пумпу је претежно мушки посао).

Њихове супруге, макар биле и возачи, купујући намирнице, размишљају о цијенама других “енергената” (избор и куповина хране је традиционално  женски посао).

Храна обезбјеђује енергију за све врсте људских активности, укључујући и активност размишљања о цијенама нафте.

О цијенама метала (енг. Commodity Metals Price Index) размишљају она лица која су што директно, што индиректно, везана за грађевинску и индустријску дјелатност, као и понеки економиста, који то мора чинити посла ради.

Просјечна вриједност индекса цијена метала је у јуну достигла своју максималну вриједност и тржиште је по трећи пут у задњих 30 година одбило да дозволи индексу да пређе вриједност од 126 индексних поена (црвена линија на графикону).

Индекс цијeна метала

Извор: www.indexmundi.com

Тржиште, то су купци који у мају и јуну ове године, у просјеку, нису били спремни да за метале понуде цијене које би индекс лансирале изнад нивоа од 126 индексних поена.

У јуну је  вриједност индекса пала, први пут након 13 узастопних мјесеци раста.

Просјечна цијена метала који улазе у овај индекс (бакар, алуминијум, олово, цинк, никал, калаја, уранијума, жељезна руда) није успјела да пробије ниво отпора који је формиран.

Ниво отпора је неки ниво цијена или вриједности индекса на којем тржиште пружа отпор даљем расту.

Ниво отпора је успостављен у јуну 2021. а  прије тога у  марту 2008. и у фебруару 2011.

Непосредно након његовог формирања је у претходна два случаја долазило до значајног пада вриједности индекса.

Нафта покреће возила која су конструисана од разних врста метала и њихових легура, метали се користе у ИТ дјелатностима, разним индустријама и грађевинарству.

Да ли ће и привредна кретања у свијету и Босни и Херцеговини пратити путању цијена метала које се формирају на свјетским робним берзама или ће цијене метала реаговати на глобалну економску динамику?

У економији постоје тзв. водећи индикатори који наговјештвају промјене у пословном циклусу (пад или раст економске активности) и неколико мјесеци прије него што се она деси.

Пад цијена метала, уколико до њега дође, би могао наговјестити хлађење економске активности у свијету, након привредног раста проузрокованог проласком једног од таласа Цовид-19 пандемије.

Ако будућност на тржишту метала буде налика њеној прошлости будућа економска активност, глобална или национална свеједно, постаје врло извјесна и врло предвидљива?

Бифе.ба