Пад цијене биткоина – Неколико сати који су трајали као вјечност

Јуче, 19.маја,  између  12.00 h и 14.00 h,  цијена једног биткоина је пала на око 30.000 америчких долара, а прије само десетак дана била  је око 60.000 америчких долара.

Привремени слом тржишта се десио током трговања на нивоу од око 40.000 долара, па је инвеститор који је купио по овој цијени за само сат времена умањио своју имовину за 25% (30/40-1).

Најнижа цијена је достигнута у 13 сати и 10 минута (30.066 долара).

Неко је јуче направио (не)реализовани губитак од 50% (30/60-1), а неко је израчунао да су због општег пада на тржишту криптовалута инвеститори изгубили близу  хиљаду милијарди долара (БДП Босне и Херцеговине је око 20 милијарди америчких долара).

Неко је јуче имао и реализовани добитак од  33% (видјети графикон) јер се цијена биткоина до 17.00 h попела на 40.000 долара  (40/30-1).

Ових пет сати су за оне  инвеститоре који су били на криптотржишту, конкретно у биткоину,  сигурно трајали као цијела вијечност.

Тржиште биткоина је отворено свих 7 дана у недјељи, 24 сата и сваке секунде и инвеститору се може десити да се ујутру пробуди  и сазна да је заредио 10% преко ноћи, или исто толико изгубио.

Тржиште криптовалута, поготово биткоина којим се тргује у свакој секунди  овог нашег овоземаљског времена и то на цијелој планети Земљи, је идеалан и прави избор/инвестиција за  човјека који жели да се обогати буквално преко ноћи.

Цијена биткоина на дан  19.5.2021.

(у америчким доларима)

Извор: Битстамп.Напомена: За цијену на затварању је узета цијена у 21.30 h  на  дан 19.5.2021.г.

Тржиште криптовалута, поготово биткоина,  је прави избор и за човјека који жели да у неколико сати, или само пар дана, изгуби огромну имовину.

Бројке,   -50%,-33%, -25%, +33%, врло упечатљиво, по ко зна који пут, казују да је тржиште криптовалута врло хировито, непредљиво и ћудљиво и  да  више него било које друго тржишта, утиче на стомак и срце инвеститорово.

Зато оно није за оне са слабим унутрашњим органима, или за оне којима недостаје неки унутрашњи органи.

Неко ко је јуче између 12 h  и 14 h био на тржишту и пазарио биткоин,  а потом га продао по 40.000 долара се вјероватно осјећао као да је одломио за себе једно велико парче царства земаљског.

Међутим већ данас, или чак преко ноћи, то исто тржиште, му може окренути леђа, или га емоционално поврједити ако се опорави и настави  расти, а он продао биткоине.

Промјена у цијени берзанских роба се у економију називају волатилност/варијабилитет и ови теоријски појмови на тржишту криптовалута “наравно” немају никакву везу са  човјековим унутрашњим органима.

Ко не може прихватити огроман и неочекиван материјални губитак и то у врло кратком времену, као дио посла и људског живота, нек се не хвата у криптоколо.

Огромна већина пратилаца овога тржишта је очекивала да ће тржиште послије пада од 33% (40.000/60.000-1) пружити подршку биткоину на нивоу од око 40.000 долара и да неће дозволити његов  даљи пад,  али очигледно је направљена  погрешна процјена, јер цијена,  упркос великом паду, није била додирнула дно.

Драган С. Јовић*

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору и не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради. Анализе финансијског/банкарског тржишта и/или појединачних хартија од вриједности (акција, трезорских записа, обвезница) нису приједлог за куповину или продају хартија од вриједности. Анализе ове врсте су лични ставови аутора, а не било каква врста инвестиционог савјета.