Koncept

Ово је блог о Банкарству, Интелиџенсу, Финансијама и Економији, или скраћено Bife.ba.

Све објаве се директно или индиректно тичу Босне и Херцеговине, макар се у њима анализирале економске варијабле других земаља, јер ће се економски процеси у иностранству доводити у везу са банкарством/економијом/финансијама Босне и Херцеговине.

Босанскохерцеговачки робно-новчани токови ће бити третирани на разне начине и зато је једна од главних одредница Bife.ba појам/таг ” из разног угла “.

Нагласак Bife.ba је на интелиџенсу тј. извлачењу препорука, приједлога, закључака и поука за банкарство/економију/финансије Босне и Херцеговине.

Нагласак Bife.ba је и на проучавању искустава других земаља и њиховом повезивању са економијом Босне и Херцеговине.

Мото блога је “стручно и објективно”.

На Bife.ba неће бити дисквалификација и омаловажавања личности.

Стручна сатира и здрав хумор су дозвољени само ако се указује на хроничну и очигледну стручну погрешку која се упорно брани и од које се не одустаје.

Основна карактеристика пожељне јавне дебате (а блог Bife.ba је њена платформа) је да се расправља о појавама, процесима и варијаблама, а не о личностима и њиховим поступцима. Персонализација неког економског проблема се ипак понекада не може избјећи, али у тим случајевима треба се анализирати и приговорити поступку, а не човјеку, јер се на тај начин изражава неслагање са поступком, а не са цијелом личношћу. Критика неког поступка нпр.дјела економске политике не значи и интегралну критику човјека или друштвене групе која је усвојила или предложила такву економску политику.

Критика без приједлога је демагогија и лицемјерје и зато сваки критички тексту мора имати свога брата/сестру тј. приједлог у том истом тексту или неком наредном.

Наравно, аутори могу одабрати да не критикују и да не предлажу већ да само укажу, кроз статистичко-компаративну анализу на одређену појаву, како би подстакли јавност и доносиоце економских одлука на размишљање.

На Bife.ba ће бити и објаве  типа “про и контра” у којима се аутори неће изјашњавати и предлагати већ ће само наводити добре и лоше стране неке нпр.мјере економске политике.

Bife.ba неће по сваку цијену “јурити” за актуелним вијестима, јер вијест није исто што и информација, а и “потјера” за вијестима, на дневној основи, није дио концепта Bife.ba. Информација смањује ентропију, тј. неизвјесност, за разлику од података и вијести које то не чине, што се у нововјековној прашуми вијести, података и информација често заборавља. Садржај Bife.ba ће бити ововременски, али ће се бавити и временом испред и иза нас, што би требало створити једну фину мјешавину прошлости, садашњости и будућности у облику текстова који утичу на схватање економских процеса, њиховог настанка, развоја и посљедица.

Живот се мора живити унапријед, али се може разумјети само уназад – у оваквом схватању времена битише Bife.ba.

Модел рада Bife.ba је највећим дјелом усмјерен на објашњавање, разумјевање и анализу економских процеса, њихових имплицитних/експлицитних и директних/индиректних посљедица, а не на пуко, сирово, сурово и учестало информисање, препричавање, извјештавање и бомбардовање људских чула вијестима који се њихових живота уопште не тичу, а које ће они већ сутра заборавити, иако су потрошили и вријеме и енергију да би их апсорбовали и покушали прерадити у информацију.

Посјетиоцима препоручујемо да док Bife.ba не постане видљив на гоогл-у и другим претраживачима, адресу блога уносе директно у адрес бар.

Примарни циљ блога је да се прошире информације и подстакне полемика и дискусија на мрежи о бх банкарству, финансијама и економији, не само зато што је андроид постао најбољи човјеков пријатељ, већ зато што је континуирана и системска полемика о бе-ха банкарско-економским питањима изостала у задњих више од 20 година, а без анализе и полемике нема економског напретка. Очекујемо да би се полемика из блогосфере и виртуелног свијета требала спустити на нашу хранитељицу, планету Земљу, оплеменити, значајно побољшати и на крају пронаћи практичну примјену.

Bife.ba ће његовати, подстицати и развијати јавне расправе и полемике и из тога разлога биће допуштено и пожељно да се на исту тему објави колико год је потребно текстова са потпуно опречним ставовима, приједлозима, препорукама и закључцима.

На мрежи има много блогова о банкарско-економским темама, али врло мало оних који су директно и/или индиректно посвећени босанскохерцеговачком банкарству и економији. Покренули смо Bife.ba са намјером да упознамо бх јавност, али и земље екс YУ са карактеристикама и трендовима у бх банкарству и економији и са мање познатим научно-стручним истраживачким активностима. Објаве, посебно кратка истраживања, се требају придржавати англо-саксонске максиме, кееп ит симпле. На блогу ће бити и објаве о економско-банарским трендовима и карактеристикама других земаља са мотивом да се да прелиминарна оцијена потенцијалних ефеката на бх економски и банкарски систем или да се ти ино трендови на неки други начин доведу у везу са бх банкарским и економским процесим, или да се једноставно укаже на економски занимљиве појаве. Ту категотрију чланака смо назвали „Поглед са стране“ (ако су у питању мале економије) или „Мисли глобално дјелуј локално“ (САД, Кина, Нјемачка, зона еура …) или генерално „Међународни аспекти“. Сматрамо да се кроз поређење са окружењем може доћи до квалитетних идеја за побољшање наше економске политике и банкарског пословања. Упознајући друге упознајемо себе. Да би читалац одабрао тему која га занима и да би олакшали и подстакли уласци нових аутора на блог категоризација обајава је направљена врло детаљно, са тендецијом ширења (Kategorizacija_Bife.ba). За једну објаву је увијек везано више категорија да би се текст доживио са више страна. Посебну категорију објава чине „Уводи у текстове које намјеравамо објавити“, који су постављени ради њежног увода читалаца у објаве које слиједе. Сваки мјесец ће бити објављено најмање 10 текстова у складу са римском максимом Гутта цават лапидем нон ви, сед саепе цадендо. На Bife.ba ће бити постављани и чланци објављени у научним или стручним часописима који би могли бити занимљиви нашој јавности, струци и доносиоцима економских одлука. Увели смо и категорију објава врло егзотичних назива као што су нпр. „Царево ново рухо“, „Громогласно ћутање“, „Ненаучене лекције“, „Слово инсајдера“, “Про и контра”, а читалац ће из самог садржаја објаве схватити смисао постојања ове врсте категорија. Суи генерис категорија објаве су „Спонзорисане објаве“, јер смо пошли од претпоставке да ће можда постојати субјекти који ће текст на одређену тему хтјети подијелити са публиком, при чему ће желити због отворености пословања или неког другог разлога то експлицитно нагласити. Увођењем ове категорије обајава чувамо стручни, јавни, морални интегритет блога и његових аутора. „Спонзорисани текстови“ су заправо нека врста поклона посјетиоцима блога од стране одређеног субјекта па се не би погрјешило ако би се назвали и „Поклон текстови“.

Bife.ba је намјењен широком спектру читалаца. Циљна група блога нису само банкари, економисти и пословна заједница већ и носиоци јавних функција, студенти и истраживачи из области банкарске и економске струке, али и других друштвених дисциплина, као и синдикални активисти. Један, значајни дио текстова, ће бити прилагођен читаоцима изван економско-банкарске струке и изван друштвених струка.

Bife.ba има и образовно-просвјетни карактер и заиста би нам било драго да може послужити као логистика за доношење пословних, друштвених и економских одлука.

Објаве ће бити затворене за коментарисање, све док не стекнемо рутину у администрирању блога и креирању његовог садржаја.

Уколико ви, као посјетиоци блога, примјетите техничке и суштинске грешке молим вас да нас о томе обавијестите.

Учинимо заједно Bife.ba бољим.

Остајемо отворени за критике и приједлоге, за пословну сарадњу са другим ауторима, блогерима, писцима и истраживачима истовјетне стручне оријентације, као и са осталим сродним душама са гоинг публиц склоностима.

Аутори/блогери преузимају на себе све врсте одговорности за објављене текстове и у попуности прихватају одговорност за садржај објаве.

Сви аутори који објављују на Bife.ba морају прихватити овакву врсту концепта дјеловања Bife.ba.

Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења у текстовима/објавама на Bife.ba припадају ауторима/блогерима, а не представљају на било који начин ставове установе/фирме у којима аутори/блогери раде, а нити став Bife.ba.

Приједлоге, а посебно критике прихватамо суштински, а не само формално. Посебну категорију текстова ће чинити објављење критике наших текстова које планирам постављати на блог, а све у циљу развоја квалитетне полемике, те стога молимо да нас обавијестите о објављеној стручној критици наших  текстова/објава.

Ако наш блог подстакне јавност на другачији начин размишљања о банкарским, финансијским и економским тема, онда је он испунио своју сврху.

Дизајн блога је наравно промјенљивог карактера и биће прилагођаван захтјевима и потребама посјетилаца блога као и потребама банкарско-економске струке и наравно нашој, надамо се позитивној еволуцији.

Настојаћемо да дизајн буде што једноставнији како би олакшали и себи и посјетиоцима блога.

05.09.2018. године

Bife.ba

kontakt@bife.ba