Биткоин као новац – Револуција која траје?

Концепт криптовалута, чија је звијезда биткоин (енг. bitcoin), је неразумљив не само за неекономисте, већ и за чак дио економске струке.

Главно економско питање je шта je то што биткоин (не)чини, новцем, тј.средством размјене, у правом смислу те ријечи?

Да би нешто било новац мора имати најмање три функције; да мјери вриједности, да буде јединица обрачуна и да чува вриједност.

Огромна осцилације у курсу биткоина у  релативно кратком временском периоду (видјети графикон) дерогира све  поменуте функције новца као биткина.

Биткоином се врло тешко може мјерити вриједност роба и  услуга јер је његов курс изузетно колебљив.

Роба која је на крају  2019.г. имала цијену од 1 биткоин врједјела је 7.200 УСД,  а на крају 2020.г. та иста роба вриједи 29.000 УСД.

Из истог разлога, промјенљивост вриједности, биткоин није општеприхваћен као јединица обрачуна.

Вриједност трансакција се тешко може обрачунавати у биткоину јер велики варијабилитет његовог курса ствара огромну неизвјесност у погледу вриједности по којој ће бити извршена трансакција, а просјечан купац/продавац не прихвата тако велику неизвјесност.

Да би неко штедио у некој валути/новцу  вриједност валуте/новца мора бити стабилна.

Пошто је  курс биткоина изузетно нестабилан  он се не може користити као општи чувар вриједности и само  велики хазардери, особе склоне огромном ризику, могу штедити у биткоину.

Вриједност једног биткоина у америчким доларима

(крај године)

Извор: www.bitcoin.com

Са смањењем варијабилитета/промјенљивости курса биткоина он ће  све више постајати новац  у смислу функција које средство размјене мора обављати да би било кориштено као новац.

Водећи економисти садашњице оспоравају било којој крипто валути особине новца, а поборници крипто валута се погрдно називају и означавају као секта у поређењу са корисницима и заговорницима традиционалног новца.

Хришћанство престаје бити секта почетком 4. вијека нове ере – 313 године након васкрса Христовог.

Појединим криптовалутама, или дигиталном новцу који не емитују централне банке,  ће требати неупоредиво мање времена да постане новац?

Платни сервис PayPal je у октобру прошле године одлучи допустити својим клијентима куповину биткоина преко њихових PayPal рачуна, а купљени биткоини се  могу користити за куповину роба код 26 милиона продаваца који прихватају плаћање преко овог платног система.

Икао то није нигдје обзнањено дигитлани свијет криптовалута са аспекта традиционалних монетарних/новчаних финансија заиста представља “револуцију која траје”?

Због главне Христове максиме “ко тебе каменом ти њега хљебом”, али наравно не само због тога, владика Николај Велимировић,  српски златоусти, је Исуса назвао  “ускоком у историју људског рода”.

Прије 10 година биткоин и остале криптовалуте су ускочиле у свијет монетарних финансија и из њега више никада неће изаћи, свиђало се то или не највећим економистима данашњице, макар нагли раст вриједности биткоина, нагло и спласнуо?

 Драган С. Јовић*

*Изнесени ставови, идеје, закључци, препоруке, анализе и мишљења припадају аутору и не представљају на било који начин ставове, идеје, закључке, препоруке, анализе и мишљења установе у којој аутор ради. Анализе финансијског/банкарског тржишта и/или појединачних финансијских инструмента (акција, трезорских записа, обвезница, девиза, криптовалута) нису приједлог за куповину или продају истих. Анализе ове врсте су лични ставови аутора, а не било каква врста инвестиционог савјета.